English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Studentenleven
De barista’s van Café Ubé: ‘Koffiegevers zijn life-savers’
V.l.n.r.: Lena Dessecker, Burt van Dinter, Ashyla Donné, Max Schenk en Wendel Waisvisz. Foto Taco van der Eb
Vera Arntzen
donderdag 16 januari 2020
'Na twee jaar hier werken word ik in de Kroeg of de Next nog geregeld aangesproken. Mensen doen alsof we goede vrienden zijn, slaan een arm om me heen en beginnen een heel verhaal. Je bent je anonimiteit wel kwijt.’

Ashyla Donné (23, klinische neuropsychologie): ‘Ik drink geen koffie. Ik ben er nooit aan begonnen en waarom zou ik in godsnaam beginnen als ik het niet nodig heb?’

Burt van Dinter (27, afgestudeerd in public administration): ‘Mijn favoriete koffie is een cortado, een mini-cappucino.’

Max Schenk (25, klinische psychologie): ‘Ik drink het liefst gewoon Americano, een espressoshotje met heet water erbij. Op mijn kamer zet ik koffie met alleen een filter en giet het water er langzaam op, daar wordt het lekkerder van. Als de bonen versgemalen zijn, zoals hier, proef je dat wel. Het is een kunst.’

Donné: ‘Ik werk vaak tot sluit, dan blijven er onbekenden met hun koffie hangen om een praatje te maken.’

Van Dinter: ‘Het personeel van de UB dat ’s ochtends vroeg langskomt ken ik vrij goed. Met mensen van wie ik de naam niet eens weet, bespreek ik diepgaande onderwerpen.’

Schenk: ‘Voor veel door hun tentamen vertwijfelde studenten zijn we een life saver, degene die hen koffie geeft. Soms voel je hun dankbaarheid. Ik kom oorspronkelijk uit Duitsland en als ik zie dat iemand een Duitse bankpas heeft of het hoor, praat ik in het Duits en zijn ze heel verbaasd.’

Van Dinter: ‘De UB-duif? Piet is naar binnen gehupt op een mooie dag, begin 2019, en als je ’m met rust laat is ie rustig. Wij duwen ’m niet naar buiten, want hij komt toch terug.’

Schenk: ‘We zijn hier allemaal via een uitzendbureau, maar het voelt vast. Je moet wel dapper genoeg zijn.’

Donné: ‘Ik studeerde hier drie jaar en kende alle gezichten al, dat was intimiderend. Ik ben een dag ingewerkt, met ‘dit zijn alle koffies die we hebben’ en de volgende keer was het ‘sterkte’. We hebben een groepsapp waarin je kunt vragen hoe een speciale koffie ook alweer moest.’

Van Dinter: ‘Er hangt een hele leuke sfeer. Iedereen wordt een soort van vrienden met elkaar. Laatst waren we voor het uitgaan bij onze Syrische collega Ayman en hebben we Syrisch gedanst met elkaar. Een soort zij-aan-zij-polonaise met de mannen, in een rondje.’

Donné: ‘Ook komisch: de manager komt heel vaak bij mij klussen. Ik ben onlangs verhuisd en hij heeft een betonboor.’

Van Dinter: ‘Er zijn op vrijdag- en zaterdagavond altijd teamleden in de stad en de ochtenddienst wordt wel eens gemist. Dan wordt er in de app na openingstijd gevraagd wie er zo snel mogelijk naar de UB kan komen.’

Donné: ‘Patroontjes maken met melk moet je leren. Ik kan hartjes.’

Van Dinter: ‘Het heet latte art. Op drukke dagen wordt hier bijna 1000 koffie gemaakt dus je hebt mogelijkheden om te oefenen. Onze collega Ayman is daar erg goed in en is een show-off. Hij ging ooit naar een verkleedfeest als Alladin en nam het bloedserieus, en nu staat er Alladin op zijn naamkaartje. Officieel moet iedereen er een dragen maar ik doe dat niet.

'Na twee jaar hier werken word ik in de Kroeg of de Next nog geregeld aangesproken. Mensen doen alsof we goede vrienden zijn, slaan een arm om me heen en beginnen een heel verhaal. Je bent je anonimiteit wel kwijt.’

 

Deel dit artikel:

Lees ook

Studentenleven
Varende wrakvissers: ‘We halen wekelijks zestig tot tachtig fietsen uit de gracht’
Afvalvissers Marco Honsbeek en Johan van Vliet takelen iedere dag fietsen uit de Leidse grachten. ‘In Utrecht kunnen ze niet geloven hoeveel dat er zijn: soms wel vier bootladingen per dag.’
Studentenleven
‘Ik ben verwend: mijn werk bestaat uit kaas eten en wijn proeven’
Studentenleven
Studeren en je kind opvoeden: ‘Veel dispuutgenoten willen graag oppassen’
Studentenleven
‘De eerste belegging van honderd euro vond ik supereng’
Studentenleven
Bij studentenroeiwedstrijd de Varsity zijn alleen vredelievende geluiden te horen van Njord en Nereus
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!