
Superawesomefuckyeah!
In de Hortus Botanicus staat de zogeheten Lotus Dome van kunstenaar-ontwerper Daan Roosegaarde. Binnen bloeit een buitenaards uitziende megabloem die is gemaakt van speciaal folie dat reageert op warmte en licht. De lotusbloem ging al de hele wereld rond en stond hiervoor in het Rijksmuseum. Voor één keer hoeven bezoekers niet op afstand te blijven: door hun warmte gaan de bloemen open of dicht.
En er is ook muziek. Texas Radio stond al in het naprogramma van Bob Dylan, zette de boel op zijn kop op de Zwarte Cross en staat na het winnen van de Popprijs Overijssel in augustus in de Melkweg. Zelf beschrijven ze hun stijl als ‘rock ’n roll, blues en psychedelica met een snufje Tom Waits, beetje Allman Brothers en een lepeltje The Doors’. Of zoals de heren zelf zouden zeggen: Superawesomefuckyeah!
Tekenen met licht
‘Normaal leggen we de nadruk vaak op gezondheid, maar vanwege onze Philips-tentoonstelling hebben we tijdens deze Museumnacht ‘Licht en Geluid’ als thema’, zegt programmeur Anniek Mueller van Museum Boerhaave. ‘Bezoekers kunnen een zingende zaag bespelen of een tekening maken van licht. Een camera met extra lange sluitertijd registreert de bewegingen van lichtstaven, waardoor bezoekers met hun lichtgraffiti op de foto kunnen. De foto’s worden daarna op Facebook gezet.’ Achterover leunen kan echter ook, bij de lezing van oud-directeur van Artis Maarten Frankenhuis bijvoorbeeld. Waarom geven vuurvliegjes licht en hoe vangen diepzeehengelvissen met licht hun prooi? Frankenhuis vertelt over de opmerkelijke manieren waarop dieren licht en geluid gebruiken.
Op de rand van de wereld
Topfotograaf Jimmy Nelson reisde van Siberië tot Papua om bedreigde inheemse volkeren vast te leggen, voor het te laat is en ze verdwenen zijn. Hij fotografeerde mensen die op de rand van de wereld leven. Van sierlijke krijgers met lange haren die met gemak een leeuw met hun blote handen vermoorden, tot Kazakse mannen die jagen met adelaars. In het ijskoude Siberië, waar het vijftig graden vroor, trok Nelson enthousiast zijn handschoenen uit om een foto te maken, waarna zijn handen vastvroren aan de camera en hij ze open scheurde. In het Museum van Volkenkunde is zijn prachtige werk te bewonderen. In de lounge van het museumcafé is Nelson zelf aanwezig om te vertellen over zijn avonturen, én zet hij ook bezoekers op de foto.
Omgetoverd tot geisha
In Japan zijn Manga-strips ontzettend populair. ‘Onder leiding van striptekenaar en illustrator Milou van Montfort kunnen drie maal twintig mensen aanschuiven voor een workshop manga tekenen. Deelnemers leren welke elementen kenmerkend zijn voor manga, en gaan ’s avonds met hun eigen mangafiguur naar huis’, zegt coördinator communicatie en PR Marjolijn Goos van Japanmuseum Sieboldhuis. In het museum kan iedereen zich om laten toveren tot geisha of samoerai, losgaan in de arcadehal, kalligraferen of een optreden met Japanse Taiko-drums bijwonen. Tijdens een lezing van Tussen Kunst en Kitsch zal blijken of ook u misschien iets waardevols op zolder heeft staan.
Kwakzalvers en heksen
Het Rijksmuseum van Oudheden staat in het teken van de Middeleeuwen. Er zijn kwakzalvers, pestdokters, troubadours, steltlopers en heksen. ‘Er zijn ook diverse ratjes in het museum verstopt. Als je de rattenvanger van het Rapenburg voor aanwijzingen volgt, kun je een dinercheck voor het Pakhuis winnen’, vertelt Bodine van Wingerden van de organisatie. Emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij vertelt over Middeleeuws spektakel.
Kledingoppeppers
Kunnen jouw outfits wel een oppepper gebruiken? Neem een extra kledingstuk mee naar het inloopatelier van Haagse modebeesten Hector en Wolf, in Museum de Lakenhal. Textielkunstenaars Christa van der Meer en Annika Syrjämäki drukken designs, geïnspireerd op de oude staalboeken van de Leidse Katoenmaatschappij, op textiel. Ook het publiek kan de meegenomen kleding direct laten bedrukken. De dames geven bovendien een show met stukken die speciaal voor de avond gemaakt worden.
Hersenmarkt
Dit jaar doet ook Corpus voor het eerst mee aan de Museumnacht. Voor de gelegenheid heeft het museum haar intrek genomen in het Scheltema-complex aan de Oude Singel. Het brein staat centraal, met lezingen over de invloed van beweging en slaap op de hersenen, een hersenmarkt en een Brain Show onder leiding van BNN-presentator Dennis Storm. Twee teams strijden tegen elkaar om het CORPUS-VIP-brein-pakket.
Maar ook voor zwoele jazzliedjes ga je vanavond naar het Scheltema. Met een prachtige stem, een sax en een piano, zal het jonge muzikale trio Nienke Caljouw, Yoran Aarssen en Floris Lamers het publiek verrassen met zwoele jazzliedjes met een vleugje soul en pop.
Aria’s onder de sterren
Tijdens de museumnacht speelt in elk museum wel een leuk bandje, maar tegen de achtergrond van de Leidse Sterrewacht kunt u er ook voor kiezen om te luisteren naar aria’s uit beroemde opera’s. Onder leiding van bas-bariton Theo Teske verzorgt dit quintet een bijzonder optreden.
En daarna is het natuurlijk tijd om een romantische blik op de sterren in het planetarium te werpen.
T. rex-talenten
Wie kinderen heeft kan dit jaar voor het eerst een bezoek brengen aan de Kindermuseumnacht in Naturalis, waar alles in het teken van de T. rex staat. Kinderen kunnen hun T. rex-talenten testen en presentatoren van het klokhuis zetten een gigantisch T. rex skelet in elkaar.
Ook naar de Museumnacht? Mare geeft op haar Facebookpagina twee kaarten weg.