Achtergrond
Toegangscontrole na dreiging bij Wijnhaven
De Universiteit Leiden stelt woensdag een toegangscontrole in bij de ingang van het Wijnhavengebouw in Den Haag. Aanleiding zijn dreigende reacties op sociale media tegen een Kick Out Zwarte Piet-solidariteitsbijeenkomst die 's middags was gepland, maar inmiddels is afgeblazen. De onrust ontstond nadat een Facebook-event voor de actie was aangemaakt waarvoor zich binnen de kortste keren vierhonderd personen aanmeldden en er talloze schofferende commentaren werden geplaatst. Daarop werd het evenement afgelast omdat de organisatie 'de veiligheid van studenten niet kon garanderen'. Een eerstejaars Security Studies noemde de deelnemers aan het evenement in hun gezamenlijke WhatApp-groep ‘landverraders’. Een andere eerstejaars appte 'voor de gelegenheid mijn gezicht zwart te verven'.
Sebastiaan van Loosbroek
dinsdag 4 december 2018

Ook werd een afbeelding van een Ku Klux Klan-lid geplaatst. Een andere student kon naar eigen zeggen ‘niet geloven dat die fuckers in het gebouw worden toegelaten’.

Daarnaast werden felle uitspraken gedaan op de Facebookpagina van International Studies, die inmiddels zijn verwijderd.

Voor de universiteit zijn deze signalen reden om toegangscontrole in te stellen. Studenten en medewerkers van de universiteit kunnen daardoor woensdag alleen naar binnen op vertoon van hun LU-card. De controle duurt van acht uur ’s ochtends tot middernacht.

In een mail aan de studenten en medewerkers van Wijnhaven schrijft het college van bestuur: ‘This debate should be conducted in a decent and well-mannered fashion. Insults (personal or otherwise), threats, discrimination and suchlike are not tolerated. We have been aware of signals that are not compatible with open debate. (…) We have decided to implement access control at the Wijnhaven location in The Hague on 5 December so that we can guarantee the safety of all our students and staff.’

De maatregel lijkt symbolisch, omdat de dreiging onder meer vanuit de studenten zelf komt. Of de universiteit weet of er ook dreiging van buitenaf is, kan momenteel niet worden bevestigd. De universiteit was zojuist niet bereikbaar voor commentaar.

Het is niet het eerste incident waarbij studenten van de bachelor Security Studies betrokken zijn. In september werden twee eerstejaars op het matje geroepen  nadat ze tijdens een fotoshoot op de introductiedag de Hitlergroet brachten.