Achtergrond
Juridische studieverenigingen bereiken akkoord over fusie
De zestien verschillende juridische studieverenigingen zijn het na maanden touwtrekken eindelijk eens geworden over de gezamenlijke fusie tot een grote faculteitsvereniging. Ook het faculteitsbestuur is akkoord met de plannen.
donderdag 17 april 2003
De overeenstemming werd na veel overleg bereikt tijdens de laatste vergadering van het Juridische Studieverenigingen Overleg (JSVO). ‘Het voorstel van het faculteitsbestuur, gesteund door emeritus hoogleraar Schermers, die in de zaak bemiddelde, is uiteindelijk in geamendeerde vorm aangenomen‘, aldus een opgeluchte Raymond Hofstede, die als student-lid van het faculteitsbestuur de verenigingen op een lijn probeerde te krijgen. ‘Ik ben blij dat dat uiteindelijk is gelukt, want het was ‘a hell of a job‘.‘
De fusie is volgens het faculteitsbestuur nodig omdat er in het toekomstige nieuwe onderkomen van Rechten, het Kamerlingh Onnesgebouw, niet voldoende ruimte is voor alle verenigingen. Verder zou de huidige situatie met veel studieverenigingen voor veel studenten onduidelijk zijn.
De overeenstemming betekent concreet dat het voorstel van rechtendispuut Nemo Plus om bij het departement Civielrechtelijke vakken te worden ondergebracht, is aangenomen. Hierdoor kan Nemo Plus toch onder de algemene studievereniging blijven bestaan. Met het voorstel kwam het rechtendispuut, dat niets voelde voor een directe fusie met concurrent Grotius, Schermers en Hofstede tegemoet. Beiden hadden per brief de vereniging opgeroepen om toch vooral mee te doen aan de fusie.
Zoals de plannen er nu uit zien, wordt de grote faculteitsvereniging straks gevormd door Rechtendispuut Grotius en de huidige faculteitsvereniging Appèl. De overige verenigingen worden ondergebracht bij de verschillende departementen. Slechts twee verenigingen doen niet mee aan de herstructurering, te weten de vereniging voor Europese rechtenstudenten ELSA en de SIAA, het rechtendispuut voor Arubaanse en Antilliaanse studenten. ‘Reden hiervoor is dat deze verenigingen als enige vakoverschrijdende interesses hebben en daarom beter zelfstandig kunnen blijven.‘ Daar kwam bij dat ELSA zich ook steeds tegen de fusie heeft verzet. ‘En we hebben de fusie ook nooit van bovenaf willen opdringen als bestuur‘, aldus Hofstede.
Bedoeling is dat de nieuwe faculteitsvereniging vanaf september 2004 gaat draaien. ‘Dan is onze faculteit ook eindelijk verhuisd naar onze nieuwe accommodatie in het voormalige Kamerlingh Onnes laboratorium‘, vertelt Hofstede. ‘Wel kunnen we al dit jaar beginnen met de noodzakelijke voorbereidingen‘, denkt hij.
Overigens moet de faculteitsraad op 25 april ook nog instemmen met de plannen, terwijl ook een aantal studieverenigingen hun leden moet zien te winnen voor de plannen in de algemene ledenvergadering.