Nieuws
Kamer wil toch PhD-student
Minister Van Engelshoven wil af van de proef met promotiestudenten, maar deze week stemde de Tweede Kamer voor een nieuwe ronde aanmeldingen.
Susan Wichgers
donderdag 13 juni 2019

Promovendi zijn in principe in dienst bij de universiteit en krijgen salaris, net als alle andere medewerkers. In 2016 startte toenmalig onderwijsminister Bussemaker een proef met student-promovendi; zij worden gezien als student, en krijgen dus geen salaris maar een studiebeurs.

Financieel nadelig voor de betreffende promovendi, maar daar staat tegenover dat ze meer vrijheid hebben om een onderzoeksonderwerp te kiezen, en geen onderwijs hoeven te geven.
Het enthousiasme bleef uit: alleen de Groningse universiteit vroeg 850 plekken aan, en Erasmus kreeg er vijftien. Van de tweeduizend plekken die de minister beschikbaar stelde, was dus amper de helft gevuld.

Van Engelshoven kondigde daarom vorig jaar aan te stoppen met de proef, maar stuitte op veel kritiek. CDA en VVD dienden een motie in voor een nieuwe aanvraagronde voor student-promovendi.
Zij menen dat de proef niet goed genoeg is geëvalueerd. Hoewel de minister de motie ontraadde, kregen de indieners toch een meerderheid mee bij de stemming deze week.

 

'De motie is niet alleen onverstandig, maar ook onwettig'

Het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) is niet te spreken over een nieuwe aanvraagronde voor beurspromovendi. Anne de Vries, voorzitter van PNN, zegt heel verbaasd te zijn: ‘Er is geen reden om dit te doen, behalve dat het goedkoper is voor universiteiten. Meer promovendi voor minder geld. Het blijft gissen, maar het lijkt er sterk op dat dit een nare bezuinigingsronde is in plaats van een experiment.’

In de wet die dit experiment mogelijk maakt, staat dat het merendeel van de student-promovendi uiterlijk in 2018 moet starten, omdat het experiment in 2021 wordt geëvalueerd. ‘Als er in 2020 nog een grote groep zou beginnen, is dat echt te laat. Dan zijn ze net een jaar bezig bij de evaluatie’, aldus De Vries.

Als de minister meegaat met de motie, overweegt PNN een gang naar de rechter. De Vries: ‘Er zijn nu al genoeg tekenen dat het geen succes is. De motie is niet alleen onverstandig, maar ook onwettig.’ Indiener Harry van der Molen (CDA) zei binnen twee weken een reactie van het kabinet te verwachten.