Zij willen het gemeentehuis in

Deze kandidaten hopen op een plek in de raadszaal

Volgende week weten ze of ze behalve in de collegebanken ook in de gemeenteraad belanden. Mare vroeg zeven kandidaten van de lokale politieke partijen naar hun idealen en wat ze willen veranderen. ‘Ik lees me in als een tijger.’

Nieuws

‘Geen academische censuur’

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) ziet ‘geen signalen’ dat er structureel sprake is van zelf­censuur of beperking van vrijheid van wetenschapsbeoefening.

2018-03-15 10:20:00

Politicologen terug in Leiden

De specialisatie Nederlandse politiek van de master politicologie verplaatst van Den Haag naar Leiden.

2018-03-15 10:06:00

Asopos eet voortaan vegetarisch

Sinds deze week geldt er op de studentenroeivereniging Asopos de Vliet een nieuw beleid voor het avondeten. Hoewel eerder de vegetariërs apart moesten aangeven dat zij geen vlees wilden eten, zijn het nu de vleeseters die expliciet moeten aangeven dat zij wél vlees willen.

2018-03-15 10:05:00

Poortjes tegen scholieren

De faculteit Rechten krijgt poortjes bij de bibliotheek in het KOG om zo de toestroom van scholieren in te dammen, bleek tijdens de faculteitsraad maandag.

2018-03-15 10:04:00

Antropologie ook in het Engels

De bacheloropleiding culturele antropologie en ontwikkelingssociologie wil over naar een mixed mode . Dat wil zeggen dat studenten zowel in het Engels als in het Nederlands de opleiding kunnen doen.

2018-03-15 10:00:00

Achtergrond

==page: value from page 'home'=6861== ==entry: value from entry showing in which 'uitgave' the page is listed=6861==

Wegwijs in de wirwar

Meer huizen, of meer bomen? En als er dan huizen komen, mogen dat dan wolkenkrabbers zijn?  Moeten auto's weg uit de binnenstad, of is dat zonde van al die parkeerplekken?

Privacy-inbreuk of win-win-wet?

Behalve voor de gemeenteraad stemmen we woensdag ook over de Wet op de inlichtingen-en veiligheidsdiensten (WIV). Mare bezocht in de aanloop naar het referendum diverse debatten en vroeg experts naar de voor- en nadelen van de wet.

Wetenschap

'Zijne Heiligheid' is dood

Het overlijden van natuurkunde-icoon Stephen Hawking raakt ook de Leidse wetenschappers die hem kenden.

Die strijd, daar gaat het juist om

Historicus Geerten Waling en jurist Wim Voermans schreven een liefdesverklaring aan de lokale politiek. Het is een unieke traditie die – Hollands glorie, potjandorie – teruggaat tot de dertiende eeuw.

Studentenleven

Rutte appt niet

Premier Mark Rutte was woensdagmiddag in Leiden, waar hij vragen van studenten beantwoordde over zijn studententijd en zijn werk. ‘Dossierkennis? Je leert trucjes om de indruk te wekken dat je het ter plekke uit je mouw schudt.’

Cultuur

Zing en drink zonder zorgen

De universiteitsbibliotheek kocht op een online veiling een manuscript over de strijd tussen patriotten en prinsgezinden. Eenmaal bezorgd bleek het een onbekende Leidse opera te zijn. ‘Morgen moet dees stadt zyn met Breyn en bloedt bespat.’

Iedereen blij kan niet

Misschien moeten we niet altijd gehoor geven aan kwade burgers, stelt Leids historica Maartje Janse.

English page

Tweets against cynicism

The combination of social media and politicians is an excellent way of connecting citizens to policy- makers. At least, it is in theory – but does it really work like that?

'Good exercise on the vanity of life'

Last week, paintings of fourteen of Leiden’s female professors were hung in the university’s Senaatskamer. But why must “the Netherlands’ most feminist man” go?