071-527... Taalvoutjes

Tijdens de Week van het Nederlands peilt Vellah Bogle, van de site Taalvoutjes, de grootste taalergernissen. ‘Wat is fouter: “me moeder” of “ik irriteer me”?’

Hoe is Taalvoutjes begonnen?
‘Inger (Hollebeek, red.) en ik plaatsten allebei uit ergernis soms taalfouten op Facebook: kofschipfouten uit de Metro of De Telegraaf. Vijf jaar geleden begonnen we samen een Facebookpagina, voor vrienden en familie, als grap. Al ging het ons toen nog niet echt om grappige fouten. We waren juist best belerend, zo van: “Nou, NRC heeft het blijkbaar ook niet begrepen.”
‘Op een gegeven moment kregen we fans die we zelf niet kenden en langzamerhand begonnen steeds meer mensen iets in te sturen. We kregen tienduizend likes, honderdduizend, en nu hebben we er ruim 487 duizend.’

Van Facebookgrap tot succesvol bedrijf, dus?
‘We hebben inmiddels een website met een hele redactie, maar die bestaat uit vrijwilligers. Zelf verdienen we er ook geen geld aan. We doen dit nog steeds in de avonduren. Van onze boeken, scheurkalenders en spellen hebben we natuurlijk wel wat inkomsten, maar met zoveel pageviews gaat veel daarvan naar de servers.’

‘Wie z’n moedertaal spreekt, maakt geen fouten’, zegt taalkundige Jan Stroop, die ook spreekt op de middag over irritante taal. Zijn jullie zelf nog steeds zo belerend?
‘Jan heeft een punt. Hij schreef ook een column voor ons vierde boek. Veel mensen reageren op onze Facebookpagina dat iets zó moet, terwijl de taalregels sindsdien misschien wel zijn aangepast: “Maar zo heb ik het geleerd!” Niet voor niets de titel van het boek van Wouter van Wingerden, die ook bij de middag is. De taal is levend. We zeggen niet meer: hebban olla vogala…
‘Toen ik Nederlands studeerde aan de Universiteit van Amsterdam vond hoogleraar Marita Mathijsen dat we ons erbij neer moesten leggen dat “hun hebben” over tien jaar normaal zou zijn. Dat was in 2000, dus helemaal gelijk kreeg ze niet, maar die ontwikkeling klopt wel. Toch vind ik dat je best bedenkingen kunt hebben tot iets is ingeburgerd. En ik vind nog steeds dat mensen de kofschipregels wel moeten kennen.’

Wat doe je zelf tijdens de middag over irritante taal?
‘Een poll, zoals we iedere donderdag ook op onze Facebookpagina doen. Wat is fouter: “me moeder” of “ik irriteer me”? Ik hoop een beetje te ontdekken wat mensen nou het állerirritantst vinden.’

Worden al jullie taalvoutjes al gebruikt door taalonderzoekers?
‘Onderwijsuitgeverijen vragen of ze onze taalvoutjes mogen gebruiken als lesmateriaal. Docenten gebruiken onze voorbeelden sowieso veel. Maar we hebben nog geen verzoeken gehad om toegang tot onze algehele database. Volgend jaar willen we een academie starten met taallessen aan de hand van gemaakte fouten. Veel meer dan in regeltjes stampen, geloof ik namelijk in visualiseren wat er fout gaat, bijvoorbeeld op een verkeersbord met: “Geld voor de hele straat.”’

Wat is je favoriete fout?
‘Fonetische fouten vind ik altijd heel leuk. Daaraan zie je goed hoe iets fout is gegaan. Een dikkepeerzaag, bijvoorbeeld. Of een kind met als lievelingslied: “Ken stap de filet”. Can’t stop the feeling!’ MVW

Instituut voor de Nederlandse Taal: Irritante taal
Het Volkshuis, woensdag 11 oktober, 15.00, toegang gratis
Inschrijven via www.inl.nl

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Rubrieken

071-527... Taalvoutjes

Tijdens de Week van het Nederlands peilt Vellah Bogle, van de site Taalvoutjes , de …

English page

We're an easy target

Is the Ministry of Justice’s zero-tolerance policy effective against motorcycle …