Column: Dat ik je mis

Ha, daar is ‘ie weer. De feestmaand waar we de afgelopen elf maanden naar hebben uitgekeken: december.

Vroeger merkte je dat vooral aan het feit dat je op woensdagmiddag trots met je pietendiploma in je rugzak thuiskwam, waar op vrijdagmiddag nog een geforceerd feestelijk knutselwerkje bij kwam. Nu zit je je vooral hele dagen te ergeren aan mensen die op onchristelijke tijdstippen met bladblazers in de weer zijn.

De kruid- en pepernoten lagen al vanaf augustus in de winkel, maar nu durven we er eindelijk voor uit te komen dat we ze ook daadwerkelijk aanschaffen. Ze hoeven niet meer verstopt onder je andere boodschappen in het winkelmandje te liggen en na het afrekenen hoef je ze niet meer als eerste in je tas te steken.

De kerstmuziek mag nu eindelijk ook zonder koptelefoon worden geluisterd, maar let wel: pas vanaf zes december op vol volume.

Als je uiteindelijk moe wordt van Chris Rea die wéér naar huis rijdt of Mariah Carey die voor de zoveelste keer haar verlanglijstje ophijgt, kun je overschakelen naar NPO Radio 2 voor de Top 2000.

Dit jaar staat Enjoy the Silence van Depeche Mode, op nummer 146. Toepasselijk, want dat is exact wat ik na dat nummer ga doen.

Ik mag er natuurlijk niet over zeuren, heb zelf immers niet gestemd, maar je zou toch verwachten dat na drie jaar de (zowel semantisch als grammaticaal onjuiste) songtekst van

Dat ik je mis niet hoger zou eindigen. Een soort Bløf, maar dan iets herkenbaarder omdat het niet uit Zeeland komt. Soit, we zullen het houden op dichterlijke vrijheid.

Dan heb je nog ruim zes uur om na te denken over de goede voornemens. De ambetante lezer glimlacht nu en mompelt in zichzelf dat hij ‘altijd kan veranderen, daar heeft hij geen datum voor nodig’.

Heel erg goed van u, ambetante lezer. Doe dat dan vooral ook. Doneer wat kleding, schenk wat geld aan een goed doel en consumeer wat minder dierlijke producten.

Geniet van de laatste maand van dit jaar. En die tentamens die ondertussen om de hoek komen kijken? Die komen ook helemaal goed.

Ruim je bureau op.

Zet een kop koffie.

Ga er voor zitten.

Als het tot nu toe is gelukt, is er geen reden om te denken dat het deze winter opeens niet zou lukken. En haal je onverhoopt een minder cijfer? Er zijn ergere dingen in het leven. Die schijf van Maaike Ouboter, bijvoorbeeld.

Femke Blommaert is student taalwetenschap

Deel dit bericht:

Voorpagina

Waarom pubers pesten

Leidse psychologen hopen te kunnen voorspellen welke kinderen een grotere kans hebben om …

Achtergrond

Wetenschap

Wasmachine

Universiteiten krijgen steeds vaker te maken met aanvallen met schadelijke malware. Dat …

We waren een mortuarium

Artsen Zonder Grenzen worstelde met de ebolacrisis, vertelde internationaal voorzitter …

Studentenleven

Nieuws

English page