Kamervragen: 'Rommel had ook zo zijn charme'

Quinten Somsen (25, researchmaster geschiedenis)

Foto: Marc de Haan

Door Marleen van Wesel

Huis: Plantsoen
Grootte: 55 m2
Kost: 870 incl. met z’n tweeën
Aantal bewoners: 2

Mooi appartement. Hoelang woon je hier al?
‘Sinds maart. Mijn vriendin woont er al wat langer. Daarvoor heb ik een half jaar in Duitsland gestudeerd. Toen ik terugkwam, vond ik het wel mooi geweest met het leven in een studentenhuis. We hebben elkaar ontmoet op Augustinus. Op maandagavonden eten we nog altijd met ons eigen cordial. Soms ook hier, dat wisselen we af. We koken ook heel graag samen. Dat is wel gemakkelijk nu. Ik was niet de eerste van mijn vrienden die ging samenwonen, maar de laatste tijd begint het pas echt rap op te komen.’

Hoe komen jullie aan deze woning?
‘Het was niet gemakkelijk om een appartement te vinden. Uiteindelijk hadden we veel geluk en vonden we deze plek via een makelaar. Als student alleen zou ik het te duur vinden, maar mijn vriendin werkt, dus het kan wel. Het is een monumentaal pand, met enkel glas. In de winter moet je de verwarming flink opendraaien, maar in de zomer lopen we met een bordje naar buiten en eten we aan de overkant van de straat in het park. Studeren doe ik trouwens meestal in de UB. Daar zitten mijn vrienden ook.’

Wat is het grootste verschil met een studentenhuis?
‘Ik heb vijf jaar in een leuk en chaotisch studentenhuis gewoond. De rommel vond ik nooit erg, dat had z’n charme. Maar het is wel fijn om nu zelf de regie te hebben over hoe netjes het is. Ik moet ook wel zeggen dat ik vroeger opsta nu ik samenwoon. Mijn vriendin sleurt me uit het studentenritme.’

Wat is jouw invloed?
‘Ik heb de boekenkast aardig geüpgraded, maar ook de Kuifjeposter is van mij. Het begint allemaal met Kuifje. De prent van Herman Brood is dan weer toeval. Ik vind het leuk om te scoopen bij tweedehandswinkels. Ook de staande lamp is tweedehands. Die was eerst jaren-zeventig-groen. Het schilderij is door mijn moeder gemaakt. Het doet me altijd denken aan de Noorse landschappen uit Nooit meer slapen, mijn lievelingsboek van W.F. Hermans. Ik houd ook van actieve vakanties in de bergen, vandaar de wandelschoenen. Ik ga graag met mijn vader, en tegenwoordig neem ik mijn vriendin mee. De laatste keer was een huttentocht in Oostenrijk. Het was kloteweer in de Alpen, lekker rustig.’

Blijf je hier, als je afgestudeerd bent?
‘Ik kom uit Hengelo en uiteindelijk wil ik graag wat meer naar het oosten, maar niet helemaal terug naar Overijssel. Daar is het groener, hoewel we hier een mooi uitzicht hebben op het Plantsoen. Met de verrekijker tuur ik soms naar vogels, maar eigenlijk is het meer een siervoorwerp, dat ik al heb sinds ik klein was. Hoe het allemaal loopt moeten we maar zien. Waar ik werk vind, is vooral bepalend.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Generatie studieschuld

De tijd van stufi is voorbij. Wat nu? Op een houtje bijten of maximaal lenen? ‘Ik …

Achtergrond

Klussen zoals toen

Deze zomer verbleef een groep archeologen in Zeewolde. Ze leefden zoals in de steentijd …

Wetenschap

Griezelactie

De Leidse statisticus Richard Gill droeg 'min of meer voor de lol' een steentje bij …

Reproduceerbaarheid

Een internationaal onderzoeksteam deed honderd psychologie-onderzoeken over. Bij …

Studentenleven

English page