Helaas: al het gescheiden afval belandt op één hoop

'Die bakken staan er om het ons te leren'

De universiteit laat je heel gedetailleerd afval scheiden, maar een groot deel van het vuilnis komt uiteindelijk toch weer op dezelfde hoop terecht.

Door Vincent Bongers Bij de faculteiten en kantines staan borden waarop heel specifiek is aangegeven welk afval in welke bak gedeponeerd moet worden. 

Studentenpartij LVS ving echter ‘geruchten’ op dat het bedrijf dat het gescheiden afval ophaalt alles weer bij elkaar gooit. Maandag vroeg de partij daarom tijdens de universiteitsraad uitleg van het college van bestuur.
Vicecollegevoorzitter Martijn Ridderbos erkende dat een groot deel van het gescheiden afval inderdaad weer ‘op een grote hoop’ wordt gegooid.

‘Dat is bij alle universiteiten zo. Er is op dit moment geen afvalverwerker te vinden die het rendabel vindt om al het afval gescheiden te verwerken. Dat willen we echt wel, maar het kan gewoon niet in de huidige markt.’
Een gedeelte van het gescheiden afval wordt inderdaad weer samengevoegd, laat universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke weten.

‘GFT en etensresten worden omgezet in biogas en compost. Oud papier en karton wordt verwerkt tot nieuw papier en karton.’ Maar plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (ook wel: PMD) en het restafval gaat ‘dus helaas wel op één hoop’.

Vreemd is dat de universiteit studenten en medewerkers nu de indruk geeft dat ál hun afval wordt gescheiden. Ridderbos: ‘We bereiden medewerkers en studenten vast voor op het moment dat dat wel mogelijk is.’

Het kan wel gescheiden verwerkt worden, aldus Van Overbeeke, ‘alleen gebeurt dat op dit moment nog niet voor bedrijfsafval, enkel voor vuilnis van huishoudens’.

Waarom is dat het geval? ‘De installaties om PMD te scheiden en te recyclen draaien momenteel op volle capaciteit om het afval van Nederlandse huishoudens te verwerken. Doordat de samenstelling van bedrijfsafval anders is dan die van particulier afval kan dit niet bij elkaar gegooid worden.

‘Ook geldt de heffing op de productie van plastic verpakkingsmateriaal alleen voor particulier verpakkingsmateriaal. Met deze heffingen worden gemeenten gecompenseerd wanneer zij afval goed scheiden en verwerken. Deze heffing bestaat nog niet voor bedrijfsafval.’

De universiteit heeft een contract met afvalverwerker Vliko. ‘We hebben een concessie die duurt tot 2019 met een optie voor een verlenging voor 2020’, aldus Ridderbos. ‘We gaan een jaar verlengen en bij een nieuwe aanbesteding kijken of we een bedrijf kunnen selecteren dat wel al het afval kan scheiden.’

‘Die bakken staan er echt alleen maar om ons te leren afval te scheiden’, aldus Gerieke Prins van studentenpartij LVS. ‘Dat is wel een beetje gek. Ik vind dat de universiteit een voorloper moet zijn op het gebied van afvalscheiding en niet moet wachten op de rest van Nederland.’

‘De universiteit wil beter inzicht krijgen in de afvalstromen en is bezig met een marktoriëntatie om haar PMD-stroom apart te laten verwerken’, aldus Van Overbeeke. ‘Deze data zullen een belangrijke rol spelen in de toekomstig aanbesteding van universitaire afvalverwerking. Met andere woorden: hoe beter studenten en medewerkers hun afval scheiden, hoe representatiever de data. Ook valt er indirecte winst te behalen door gedragsverandering; door studenten en medewerkers bewust te maken van het belang van afvalscheiding, hoopt de universiteit dat zij hun ervaringen ook mee naar huis nemen.’

Zie ook: Alles op één gote hoop

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Is dit eigenlijk alles?

Psycholoog Nienke Wijnants schreef de bestseller Het dertigersdilemma en geeft maandag …

Wetenschap

Bevroren beweging

Hoe bewegen bacteriën? Om ze rustig onder de microscoop te kunnen bekijken vriest …

Studentenleven

Slapen in een schuur

Noodgedwongen wonen in een schuur, een Airbnb huren of illegaal intrekken bij een gezin: …

English page