Nabije Oosten-instituut verliest zelfstandigheid

Gisteren heeft het bestuur van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) ingestemd met een plan om de collecties van het instituut op te splitsen. De boeken gaan naar de universiteitsbibliotheek en de spijkerschrifttabletten naar het Rijksmuseum van Oudheden. Er is veel verzet tegen het voorstel. Een online petitie werd al bijna tweeduizend keer ondertekend.

28 Juni 2017

Van IJzendoorn vertrekt

Rien van IJzendoorn is weg bij zijn werkplek bij Pedagogische Wetenschappen. De hoogleraar vertrekt vanwege het schrikbewind dat hij jarenlang voerde op het instituut.

28 Juni 2017

‘Dit verwoest ons vakgebied’

Medewerkers van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) in Leiden maken zich grote zorgen om een plan om de collecties op te knippen. De boeken gaan naar de UB, de kleitabletten naar het Rijksmuseum van Oudheden. Er is een online petitie gestart tegen de reorganisatie.

22 Juni 2017

'Boeven op de universiteit'

Vanavond zullen de bewoners die moeten wijken voor de Humanities Campus inspreken bij de vergadering van de gemeenteraadscommissie Stedelijke Ontwikkeling.

22 Juni 2017

Proces taalprof tegen universiteit

Overtreding van het arbeidsrecht, ambtsmisbruik en schending van vertrouwen en gegevensbescherming. Daarvoor spant de Britse taalkundige Vyvyan Evans een proces aan tegen de Universiteit Leiden en drie hoogleraren, onder wie de rector magnificus.

22 Juni 2017

Weer Kamervragen over pedagogiek

Kamerlid Paul van Meenen (D66) heeft vorige week Kamervragen gesteld naar aanleiding van de ophef rond het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden.

22 Juni 2017

'Hoogleraren pedagogiek moeten weg'

Hoogleraren Marinus van IJzendoorn en Marian Bakermans moeten zo spoedig mogelijk verwijderd worden van de Faculteit Sociale Wetenschappen. Dat is het advies van wetenschappelijk directeur ad interim Eric Fischer van pedagogiek. Het ‘ronduit verziekte werkklimaat’ kan niet verdwijnen als deze hoogleraren op hun plek blijven zitten.

15 Juni 2017

Weggestuurde studenten weer terug

Het Landelijk Studenten Rechtsbureau schoot veertig studenten te hulp, die onterecht van hun studie werden gestuurd na een negatief bsa in het tweede jaar. ‘Die hebben we uiteindelijk allemaal terug op hun studie kunnen krijgen’, vertelt LSR-bestuurslid Twan Hamers.

15 Juni 2017

Jonge wetenschappers staan flink onder druk

Recent gepromoveerden en postdocs vinden de druk om te publiceren en beurzen binnen te halen te hoog. Onderzoekers van het Leidse CWTS publiceerden daarover in het vakblad Higher Education Policy.

15 Juni 2017

'De verhoudingen zijn al scheef'

De Faculteit Sociale Wetenschappen doet te weinig met signalen dat de relatie tussen medewerker en leidinggevenden verstoord is geraakt. Dat constateert de facultaire vertrouwenspersoon in zijn jaarverslag over 2015. De faculteitsraad is kritisch op een voorstel van het bestuur om dit probleem aan te pakken.

15 Juni 2017

Rem op verplichte matching

De universiteitsraad gaat akkoord met de plannen van drie studies die bij wijze van proef een zwaarder verplicht matchingstraject voor scholieren in willen voeren. Maar daar moet het dan ook wel even bij blijven, vindt de raad.

15 Juni 2017