Geen Engelse b├Ęta-bachelors

Het plan om drie bacheloropleidingen van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen Engelstalig te maken, is weggestemd door de faculteitsraad.

14 September 2017

Wurgcontract, of niet?

DUWO verbiedt internationale studenten de huur vroegtijdig op te zeggen, terwijl dit wettelijk gezien wel mag.

14 September 2017

Universiteit scherper op integriteit

De universiteit krijgt een nieuwe klachtenregeling wetenschappelijke integriteit. Uit het stuk blijkt dat
het aantal vertrouwenspersonen van een naar drie gaat en dat de integriteitscommissies van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de universiteit worden samengevoegd.

14 September 2017

Basisbeurs mogelijk terug

De terugkeer van de basisbeurs in de bachelorfase ligt momenteel op de formatietafel. Dat meldde De Telegraaf afgelopen dinsdag, op basis van informatie van ingewijden.

14 September 2017

Krediet niet direct naar universiteit

Minister Bussemaker van onderwijs vindt het niet nodig om hetcollegegeldkrediet van studenten met schulden direct naar de onderwijsinstellingen over te laten maken.

14 September 2017

Vindicatbeurzen ingetrokken

Tweehonderd leden van Vindicat zouden zich ernstig hebben misdragen in een sushirestaurant. Het politieonderzoek loopt nog, maar voor de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool is de maat vol: ze trekken de bestuursbeurzen van de studentenvereniging in.

14 September 2017

Stevinpremie: 2,5 miljoen

Wetenschapsfinancier NWO komt met een nieuwe premie voor wetenschap met ‘grote maatschappelijke of economische impact.’ De Stevinpremie bedraagt 2,5 miljoen euro en kan naar wetenschappers gaan in alle wetenschapsgebieden. Die moet gelijkwaardig worden aan de prestigieuze Spinozapremie.

14 September 2017

Steeds minder geld per diploma

De groei van de universiteiten gaat sneller dan de groei van het budget. Zo krijgen universiteiten steeds minder geld per student en dreigt er een scheefgroei te ontstaan, waarschuwt het Rathenau Instituut. Dat roept de vraag op of universiteiten moeten blijven groeien.

07 September 2017

'Hoort u gehoest? Dat is de KMT'

‘Zo ongeveer 6500’ nieuwe bachelor- en masterstudenten verwelkomt de Universiteit Leiden dit jaar. Dat vertelde rector magnificus Carel Stolker tijdens de opening van het academisch jaar. Die stond in het teken van duurzaamheid.

07 September 2017

Sparen met geld van DUO

Meer dan de helft van de studenten gebruikt leenstelselgeld om mee te sparen, ontdekte het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting.

07 September 2017

Waar stond die hutspot nu precies?

Waar lag de Lammenschans nou precies, tijdens het beleg van Leiden? Leidenaar Sjaak van de Geijn zamelt geld in voor archeologisch onderzoek.

07 September 2017

'Goedkopere kroket voor student'

Studentenpartij ONS Leiden wil de prijzen van de universitaire kantines rigoureus omgooien. Studenten moeten op vertoon van collegekaart tegen kostprijs kunnen eten en drinken. Medewerkers en externe bezoekers betalen de volle mep.

07 September 2017

Massale zoektocht naar SSR-lid

Een 18-jarige student werd vorige week vermist in Groningen, nadat hij meedeed met een nachtwandeling van studentenvereniging SSR. Hulpdiensten zochten de hele nacht naar de jongen, die ’s ochtend weer werd gevonden toen hij de weg vroeg bij een camping.

07 September 2017

Ook 'verkamering' in de Merenwijk

Een tweemansbedrijf koopt in de Merenwijk huizen op, om ze vervolgens op te delen in kamers om te verhuren, zeggen buurtbewoners. Ze roepen de Leidse burgemeester Henri Lenferink op iets te doen aan deze ‘verkamering’.

07 September 2017

Humanities Campus stap dichterbij

Het P.J. Veth-gebouw, naast het Academiegebouw, heeft sinds vorige week een doorgang van de Hortus naar de 5e Binnenvestgracht.

07 September 2017