Nog geen ombudsman

15 Februari 2018

De universiteitsraad wil graag een ombudsman voor medewerkers. Die is er nu alleen voor studenten. Het college van bestuur twijfelt, en wil uitzoeken of zo’n functie eigenlijk wel nodig is.

De raad is geschrokken van de problemen met de sociale veiligheid bij het Leiden Institute for Area Studies (LIAS) en het instituut Pedagogische Wetenschappen. Bij het LIAS heerst ‘een cultuur van angst, intimidatie, wantrouwen en onveiligheid’ en bij pedagogiek was sprake van een ‘ronduit verziekt werkklimaat.’ 

Om vergelijkbare problemen vroegtijdig te kunnen detecteren is de raad voorstander van de komst van een ombudsman voor medewerkers. Het is volgens de raad ‘zeer wenselijk’ dat er naast de informele en vertrouwelijke vertrouwenspersonen ook een ‘formele, onafhankelijke en onpartijdige ingang bestaat.’ Dat moet dus de ombudsman worden.

‘Als het nodig is, komt de ombudsman er’, zei rector magnificus Carel Stolker tijdens de universiteitsraad maandag. Het college heeft er echter vooral op ingezet dat de vertrouwenspersonen zichtbaarder worden voor medewerkers met klachten.

Stolker twijfelt of een ombudsman echt iets toevoegt aan de mogelijkheden die klagers al hebben. ‘Maar dat gaan we uitzoeken.’ Stolker wil gaan informeren bij andere universiteiten. Sommigen hebben een ombudsman, anderen niet. Het college is benieuwd naar de ervaringen. Het onderzoek is zeker niet voor de zomer afgerond.

Bart van der Steen van personeelspartij FNV Overheid vond de reactie van het college ‘wat voorzichtig.’ ‘Ik zou toch graag een ombudsfunctionaris zien. Dat is toch een andere functie dan een vertrouwenspersoon. Een ombudsfunctionaris kan een breed onderzoek opzetten.’ Zeker als de ombudsman de opdracht meekrijgt om zelf langs te gaan bij faculteiten en instituten om daar te informeren naar het werkklimaat. En dat is wat de raad graag wil. Het college ziet dat niet erg zitten. VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Na 55 jaar alsnog geslaagd

Wie maakt er nu mee dat je ruim 55 jaar na dato alsnog een diploma krijgt? Het overkwam …

15 Februari 2018

Mannendagen werken niet

Vrouwendagen bij de bèta’s werken wel, maar het lukt pedagogiek niet om op …

15 Februari 2018