Meer onderzoek studieadviseurs

15 Februari 2018

De universiteitsraad kraakte onlangs een rapport van het college van bestuur over het functioneren van de studieadviseurs, af. Vice-rector magnificus Hester Bijl heeft de kritiek ter harte genomen en neemt maatregelen.

De universiteitsraad vroeg al in 2015 het college van bestuur om een onderzoek naar het functioneren van studieadviseurs. Er waren namelijk klachten  van studenten, onder andere bij Rechten. Er zouden bijvoorbeeld lange wachttijden zijn. 

Het college gaf universitair onderzoekscentrum ICLON opdracht om dat onderzoek te doen. Onlangs verscheen het rapport dan eindelijk. Maar de raad was niet tevreden. ‘Halfbakken’, en ‘waarom stuurt het college ons dit rapport eigenlijk?’ reageerden boze raadsleden.

Het grootste probleem was dat de studieadviseurs zelf niet was gevraagd naar hun ervaringen. Het overleg van studieadviseurs, STAP, was ook kritisch. De input van studenten ontbrak, bijvoorbeeld.

Het college maakte vervolgens snel een afspraak voor een overleg met de universiteitsraad.
‘We waren heel erg ontevreden’, zei Bart van der Steen van personeelspartij FNV Overheid, maandag tijdens de universiteitsraad. ‘Maar we hebben inmiddels overleg gehad met vice-rector Hester Bijl. Dat overleg heeft veel zorgen weggenomen.’

‘Bij de meeste faculteiten zijn de studieadviseurs betrokken bij het onderzoek, maar niet bij alle’, erkende Bijl. ‘We gaan de faculteitsbesturen vragen in gesprek te gaan met de studieadviseurs over de resultaten. Dan kunnen de adviseurs aangeven of er nog andere knelpunten zijn.’

Het is volgens het college niet nuttig om een nieuw centraal onderzoek te doen. ‘We gaan het lokaal aanpakken’, aldus Bijl. ‘Bij de opleidingen zelf. Het studieadvies wordt meer meegenomen in de programma-evaluaties van studies. De opleidingscommissies gaan specifiek naar het studieadvies kijken: Is er voldoende capaciteit? Zijn er wachtlijsten? Docenten, studenten en studieadviseurs worden bij dat proces betrokken.’

Ook gaat het college onderzoek doen naar het ziekteverzuim onder studieadviseurs en komt er meer ‘aandacht voor werkdruk in de ROG-gesprekken (functioneringsgesprekken, red.). Bijl gaat ‘ook in gesprek met STAP over de stappen die we nu gaan zetten.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Na 55 jaar alsnog geslaagd

Wie maakt er nu mee dat je ruim 55 jaar na dato alsnog een diploma krijgt? Het overkwam …

15 Februari 2018

Mannendagen werken niet

Vrouwendagen bij de bèta’s werken wel, maar het lukt pedagogiek niet om op …

15 Februari 2018