Kantineprijzen niet omlaag

26 Oktober 2017

De hoge prijzen van de catering en kantines van het universitair facilitair bedrijf (UFB) leidt tot irritatie bij studenten en medewerkers. Volgens het college van bestuur heeft de organisatie maar weinig speelruimte.

Studentenpartij ONS publiceerde een aantal weken geleden een notitie over het UFB. Met daarin het voorstel om studenten minder voor een broodje te laten betalen dan medewerkers. Dat plan haalde het niet, maar de universiteitsraad wenst wel een prijsverlaging.

Volgens het college van bestuur is dat niet reëel. ‘Als de prijzen te hoog zouden zijn, kun je twee dingen doen’, zei vice-collegevoorzitter Martijn Ridderbos, maandag tijdens de raadsvergadering. ‘De kantines subsidiëren, maar dan stop je geld voor onderwijs en onderzoek in catering. Of je gaat goedkoper werken.

‘De kosten van het UFB worden sterk bepaald door het aantal kantines. Het college vindt dat we op veel locaties een kantine moeten hebben en dat de openingstijden van deze filialen ruim moeten zijn. Je bespaart geld als je dat terugschroeft, maar dat willen we niet. We zien dan ook geen aanleiding om iets aan de prijs te gaan doen.’

Joris Claessens van studentenpartij LVS: ‘Het UFB heeft geen winstoogpunt. Uit de begroting van de universiteit komt echter naar voren dat er jaarlijks positieve resultaten worden genoteerd door het bedrijf. Dat gaat om hoge bedragen die terugvloeien naar de universiteit. Kunnen we dat geld niet gebruiken voor prijsverlagingen?’

Uit de universitaire begroting blijkt dat het UFB voor dit jaar een positief exploitatieresultaat van twee ton verwacht. In 2015 realiseerde het bedrijf een plus van 554 duizend euro, vorig jaar ging het om anderhalve ton.

Ridderbos: ‘Het is heel erg ingewikkeld voor een grote organisatie om op nul uit te komen. Maar mocht er heel veel geld overblijven, dan heb je een punt. Dat beeld heb ik echter niet. Ik zal echter alert zijn op het saldo van het UFB.’

Volgens ONS is het UFB vergeleken met horeca die wel een winstoogpunt hebben juist behoorlijk duur. Daarnaast verzorgt de organisatie allerlei andere diensten: van printen tot groenonderhoud. De dure horeca vangt mogelijk financiële gaten op bij andere diensten. Dat is niet wenselijk. Is het dan niet beter de catering over te laten aan een marktpartij of de ‘horeca-tak’ van het UFB af te splitsen van de rest van de organisatie?

Ridderbos: ‘Ik heb aan universiteiten die hun horeca aan een marktpartij hebben gelaten, gevraagd wat hun prijsopbouw is. Daar wordt het niet per se goedkoper van. Eerder duurder.’

Volgens ONS is de kantine van de Universiteit van Amsterdam bijvoorbeeld goedkoper. De partij wil graag dat het college serieus kijkt naar splitsing of vermarkting.

‘Dan moeten we wel allemaal dezelfde cijfers voor ons hebben’, zei Ridderbos. ‘Je moet appels met appels kunnen vergelijken, nu zijn we bezig met appels en peren.’

VB

Deel dit bericht:

Nieuws

‘Wij blijven strijden’

De 58 huurwoningen tegenover het Lipsius moeten plaats maken voor de nieuwe Humanities …

26 Oktober 2017