Nieuws
Van IJzendoorn vertrekt
Rien van IJzendoorn is weg bij zijn werkplek bij Pedagogische Wetenschappen. De hoogleraar vertrekt vanwege het schrikbewind dat hij jarenlang voerde op het instituut.
woensdag 28 juni 2017

De hoogleraar blijft wel formeel in dienst, staat op de site van de Universiteit Leiden. Tot zijn pensioen op 14 mei 2018 neemt hij verlofdagen op en zal hij niet op zijn werkplek terugkeren. In deze periode zal hij wel promovendi begeleiden, ‘die hierom nadrukkelijk zelf verzoeken’. Ook krijgt hij beschikking over een ‘overleg/spreekkamer buiten het instituut’. 

Of de andere beschuldigde hoogleraar, Marian Bakermans, ook het instituut zal verlaten, kan universitair woordvoerster Caroline van Overbeek niet zeggen: de universiteit geeft namelijk geen informatie over personen. Bronnen melden aan de Telegraaf dat zij al geruime tijd niet meer op het instituut is, maar Van Overbeeke kan dit om deze reden niet bevestigen.

Begin deze maand lekte een intern rapport uit, waarin wetenschappelijk directeur ad interim Eric Fischer het bestuur adviseerde Van IJzendoorn ‘zo spoedig mogelijk’ te laten vertrekken. Hij, Bakermans en Van IJzendoorns partner Ariana Bus zouden verantwoordelijk zijn voor een verziekte werksfeer en angstcultuur die al jarenlang heerst op het instituut.

Hun gedrag zou ervoor hebben gezorgd dat mensen ontslag namen, met ruzie weggingen of overspannen raakten. Fischer beschreef huilende promovendi, en hoe zijn voorgangster Judi Mesman haar functie moest neerleggen door intimiderende praktijken van Van IJzendoorn en Bakermans. Het rapport leidde tot landelijke media-aandacht en Kamervragen van de PVV en D66. 

Bus is al met emeritaat. Fischer trok in het rapport haar wetenschappelijke integriteit in twijfel, omdat zij in een mail aan een promovenda toegaf weleens namen op subsidieaanvragen te zetten, die verder niets met het onderzoek te maken hebben.  

Het bestuur heeft Fischer gevraagd vervolgstappen te nemen naar aanleiding van deze beschuldiging. ‘Dat wil zeggen: voorbereidingen te treffen ten behoeve van een onderzoek door de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Universiteit Leiden,’ meldde de universiteit in een reactie. AK