Ethische commissies samengevoegd

6 April 2017

De medisch-ethische toetsingscommissies van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), HagaZiekenhuis en Haaglanden Medisch Centrum gaan fuseren. Vanaf 1 januari 2018 heten ze de Commissie Medische Ethiek Leiden-Den Haag. De twee niet-universitaire ziekenhuizen deden te weinig geneesmiddelenonderzoek om daar nog zelfstandig over te mogen oordelen, volgens een verscherping in de wetgeving die eraan zit te komen. Een andere aanleiding is de oprichting van de LUMC-Campus Den Haag in 2016. Ook daar werkt het LUMC samen met de twee Haagse ziekenhuizen. Zo’n commissie is verplicht als je medisch-achtig onderzoek aan mensen wil doen: niet alleen de onderzoeken van het LUMC, maar ook sommige experimenten van Sociale Wetenschappen vallen onder deze commissie. Die moet toetsen of een onderzoeksvoorstel ethisch verantwoord is en of de risico’s wel opwegen tegen de te verwachten resultaten.

Deel dit bericht:

Nieuws

'Drukte is dramatisch'

De meeste Leidse opleidingen kunnen de aanwas van studenten nog net opvangen, maar de …

6 April 2017