'Sjappies' en COC organiseren symposium

30 Maart 2017

De leden van het Quintus-dispuut Sjap Eisjedies, die betrokken waren bij het bekladden van het regenboogkleurige ‘gaybrapad’ in oktober, organiseren in samenwerking met het COC een symposium bij Quintus.

Dit bevestigt Ivo van Spronsen, bestuurslid van COC Leiden. Het symposium, dat over diversiteit zal gaan, vindt plaats op 27 mei, op de sociëteit van Quintus.

Het congres wordt afgesloten met een borrel, waarvan een deel van de opbrengst naar een landelijk fonds van het COC gaat. De studenten gaan ook mee naar voorlichtingen die het COC houdt op middelbare scholen.

Het COC en het Quintusbestuur ondersteunen het evenement, maar de ‘Sjappies’ doen het werk, zegt Van Spronsen. ‘Voor COC Leiden was dit voorval een mogelijkheid aandacht te vragen voor zichtbaarheid en acceptatie van seksuele en genderdiversiteit in de studentenwereld.’

De actie is geen maatregel van het bestuur, zegt Sharon van de Bovenkamp, voorzitter van Quintus. Op 9 maart berichtte Mare dat de studenten vrijwilligerswerk bij het COC zouden ‘moeten’ doen, maar dit is niet het geval, zegt ze. De plannen voor vrijwilligerswerk kwamen vanuit Sjap zelf, als onderdeel van plannen voor een ‘cultuurverandering’ binnen het dispuut.

Wel heeft het bestuur van Quintus een toevoeging aan het huishoudelijk regelement, die het toezicht tijdens de kennismakingstijd moet verbeteren, voorgelegd aan de leden. De eerstejaars zijn na vier maanden schorsing weer toegelaten op de vereniging. De ontgroeningscommissie van Sjap is nog geschorst.

De studenten kwamen eerder naar het COC-bestuur om hun verontschuldigingen aan te bieden, vertelt Van Spronsen. ‘Dat vonden we op zich best aardig, maar je hebt er niet zoveel aan. Wij zijn het bestuur van een belangenorganisatie, en alleen aan ons verontschuldigen gaat dan nergens heen.

'Ik had het gevoel dat het een combinatie was van domheid, ondoordachtheid en de nare gedachte dat je op allerlei manieren wel de pers kunt halen. Een deel van ons bestuur – waaronder ik – was wel echt boos. De argumentatie was dat ze niet helemaal doorhadden waar het zebrapad voor stond. Of dat nu onwaar is, of dat ze daadwerkelijk ondoordacht waren: beide gevallen maken het niet beter.’

Het COC wil het liefst inzicht creëren. ‘Wij niet echt bezig met een straf. Het Openbaar Ministerie en de politie gaan daarover.’ 

De studenten werden eerder opgepakt voor vandalisme, maar het OM wil geen commentaar geven. ‘ In deze zaak is nog geen beslissing genomen over de afdoening’, aldus de woordvoerder. AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Geen geld voor sneller DUO

Bellers naar de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) stonden deze zomer lang in de wacht of …

30 Maart 2017