Zwijgcontracten verboden

9 Februari 2017

De Universiteit van Amsterdam heeft de gedragscode voor ontgroeningen aangescherpt. Geen zwijgcontracten meer, geen vernederingen en geen discriminatie. Wel: tandenpoetsen en twee liter alcoholvrije drank per dag.

De gedragscode ‘Promotie- en kennismakingstijd’ werd afgelopen week ondertekend door de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit, de Hogeschool van Amsterdam, en de Amsterdamse Kamer van Verenigingen. De laatste is een koepelorganisatie van 25 studentenverenigingen in de hoofdstad. 

Aanleiding is het incident tijdens een ontgroening van een herendispuut van het Amsterdamsch Studenten Corps in september. Drie aspirant-leden belandden toen in het ziekenhuis, nadat ze in de gracht moesten zwemmen en tussen afval moesten slapen. 

Tijdens de kennismakingstijd moeten studenten de gelegenheid krijgen zich te wassen en tanden te poetsen, staat in de code. Elke vorm van geweld – dus ook discriminerende termen, vernederende handelingen en ongewenste intimiteiten- is verboden. Daarnaast mag het bestuur de aspirant-leden geen geheimhouding opleggen over de gang van zaken bij de KMT. Zwijgcontracten zijn op grond van de code dus nietig. AK

Deel dit bericht:

Nieuws

'Drukte is dramatisch'

De meeste Leidse opleidingen kunnen de aanwas van studenten nog net opvangen, maar de …

9 Februari 2017