Studenten willen voorrang in UB

6 April 2016

Het is vaak dringen geblazen voor werkplekken in de studieruimtes van de UB. Studentenpartij LVS vindt dat studenten en medewerkers van de universiteit voorrang moeten krijgen op hogescholieren en andere bezoekers van buiten.

In artikel 7 van de huisregels van de bibliotheek staat dat ‘wanneer de UB vol is voorrang gegeven kan worden aan medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden’, stelde LVS tijdens de universiteitsraadsvergadering van maandag. De partij wil weten of de bibliotheek deze regel ook handhaaft.
Rector Carel Stolker: ‘Ik zie zelf ook dat het heel het erg vol is in de UB, met name tussen tien en vier uur. In tentamenperiodes is het nog drukker, vooral bij de werkplekken met computers. We kunnen zeggen dat de bibliotheek alleen toegankelijk is voor onze eigen mensen, maar dat vinden we een onaantrekkelijke gedachte. Dat is met een kanon op een mug schieten. De UB is gefinancierd uit publieke middelen. We zijn dan ook op zich blij met een open beleid.’
‘Het lijkt erop’, aldus Stolker, ‘dat vooral veel studenten van de Leidse Hogeschool van de werkplekken gebruik maken. Wellicht moeten we eens met de Hogeschool gaan praten over de faciliteiten die zij bieden. Het enige wat we eventueel verder kunnen doen, is kijken of het haalbaar is om met verschillende passen te werken. Dan kun je denken aan een kaart die in bepaalde piekmomenten in het jaar geen toegang verleent.’
‘Wij willen zeker niemand verbannen,’ aldus Koen Hamelink van LVS. ‘De voorrangsregel is blijkbaar vanwege praktische redenen niet te handhaven?’
Stolker: ‘Je kunt als het druk is mensen bij de poortjes neerzetten om bij iedere student te checken of ze wel aan deze universiteit studeren. Dat is niet te doen. Of er moeten dus verschillende kaarten in omloop komen. Ik vind het prima om daar naar te kijken, als de raad dat wil.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

6 April 2016

De docent is kwijt

Zowel de ombudsfunctionaris voor studenten als de vertrouwenspersoon …

6 April 2016