'Nu is het ineens uit met Leiden'

6 April 2016

Vooraanstaande neerlandici en taalkundigen uit de hele wereld hebben zich tot rector magnificus Carel Stolker of andere autoriteiten gewend om hun steun te betuigen aan Marc van Oostendorp, senior-onderzoeker op het Meertens Instituut en tot voor kort hoogleraar fonologische microvariatie aan de Universiteit Leiden.

In zijn afscheidscolumn voor Mare schreef Van Oostendorp onlangs hoe hij al voor de eerste sollicitatieronde afviel voor een baan die hem jarenlang beloofd was, en waarvoor hij was aangemoedigd te solliciteren. Alle andere kandidaten zouden met kop en schouders boven hem uit steken en ‘duizelingwekkend veel beter zijn’.

Vijftien jaar lang werkte Van Oostendorp gratis voor de universiteit, waar hij college gaf, promovendi begeleidde, meerdere NWO-projecten binnenhaalde en een groot publiek aansprak via zijn gratis online cursus Miracles of Language.

‘Begrijp me goed: ik vind niet dat ik door voor Leiden te werken recht heb verworven op enigerlei tegenprestatie. Als men mij niet ziet zitten, zijn daar vast goede redenen voor. Maar ik zou denken dat ik wel het recht had verworven op een redelijke afhandeling van mijn dossier; dat men mij op zijn minst de kans had gegeven mij nader te presenteren’, schreef hij in zijn column.

Daarna regende het steunbetuigingen uit binnen- en buitenland. ‘Van taalwetenschappers, collega’s, studenten: het was erg ontroerend’, aldus Van Oostendorp. ‘Eén van de drie kandidaten die wel is overgebleven heeft zelfs gevraagd om de sollicitatieprocedure tijdelijk te parkeren.’

Van Oostendorp sprak ook met de Leidse rector en de vice-rector. ‘Ook zij hebben met veel sympathie gereageerd. Ze kunnen niet veel voor me doen, het is een procedure, maar wat betreft het menselijke aspect hebben ze het heel goed gedaan.’ Met directe betrokkenen, de decaan van de faculteit Geesteswetenschappen en de onderzoeksdirecteur heeft geen gesprek meer plaatsgevonden.

‘Ik weet zelf eigenlijk ook niet welke kant het nu op moet’, zegt Van Oostendorp. ‘Ik heb veel geïnvesteerd in mijn relatie met Leiden en nu is het ineens uit.’

Gaat hij nu samen met zijn vrouw Roberta D’ Alessandro – tevens hoogleraar aan de Universiteit Leiden en één van de onderzoekers die deze winter een zogenaamde ERC-beurs toegekend kreeg – universiteiten langs om te kijken voor een goed aanbod? ‘Daar wil ik niets over zeggen’, zegt Van Oostendorp. Hij kon wel melden dat de Universiteit Nijmegen hem een nul-aanstelling had aangeboden, vergelijkbaar met de aanstelling die hij in Leiden had.

De Universiteit Leiden liet via Twitter weten dat sollicitatieprocedures in Leiden vertrouwelijk en in het privédomein van betrokkenen zijn. ‘We kunnen hierover vanzelfsprekend geen informatie naar buiten brengen. De universiteit hoopt op uw begrip hiervoor.’

PM

Deel dit bericht:

Nieuws

'Drukte is dramatisch'

De meeste Leidse opleidingen kunnen de aanwas van studenten nog net opvangen, maar de …

6 April 2016