Beurs kost ook geld

24 Maart 2016

Van al het onderzoeksgeld dat universiteiten direct van het ministerie van Onderwijs krijgen gaat bijna twee derde - 1,58 miljard euro - op aan zogeheten matching. Als een wetenschapper een onderzoeksbeurs krijgt, kost dat de universiteit geld. De directe kosten worden door de beurzenverstrekker betaald, maar alle indirecte kosten zoals het gebouw en de personeelsfunctionaris komen uit de universitaire pot. Dat verschijnsel heet matching: gemiddeld kost een binnengehaalde beurs €0,74 voor elke overgemaakte euro. Dat blijkt uit een rapport over onderzoeksfinanciering van het Rathenau-instituut. Dat zoveel van de eerste geldstroom opgaat aan compensatie, betekent dat universiteiten en faculteiten beperkte vrijheid hebben om een eigen onderzoeksprofiel te bepalen.

Deel dit bericht:

Nieuws

KNAW: beloon repliceren

Replicatie-onderzoek moet veel normaler worden, vindt de Koninklijke Nederlandse Akademie …

24 Maart 2016

Nominaal is niet normaal

Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) sleept de Erasmus Universiteit voor de …

24 Maart 2016