Universiteit lijft Afrika-Studiecentrum in

10 December 2015

Het Afrika-Studiecentrum (ASC) wordt per 1 januari 2016 onderdeel van de universiteit. Alle medewerkers van de stichting komen in dienst van de universiteit.

Het ASC krijgt de status van interfacultair instituut. De faculteiten Sociale Wetenschappen, Geesteswetenschappen en Rechten zijn vertegenwoordigd in de nieuw gevormde bestuursraad van het centrum. Geesteswetenschappendecaan Wim van den Doel is de voorzitter van deze raad. Hoogleraar Ontwikkeling in Afrika Ton Dietz blijft directeur van het centrum. Op termijn verhuist het ASC van het Pieter de la Courtgebouw naar het Geesteswetenschappencomplex.
In 2014 was de omzet van het centrum bedraagt 4,3 miljoen euro, met ongeveer 35 fte medewerkers. Al deze personeelsleden komen in dienst van de universiteit. ‘Beide partijen wilden graag intensiever samenwerken, maar het initiatief kwam van het ASC’, zegt Jos Damen, hoofd van de bibliotheek van het ASC. ‘Er zijn twee hoofdredenen waarom het ASC onderdeel van de universiteit wordt. Area studies worden steeds populairder. Kijk maar naar het grote aantal studenten dat International Studies trekt. De kennis over Afrika is versnipperd over de universiteit. Afgelopen week hadden we een bijeenkomst van rond de 120 wetenschappers die zich in Leiden met het continent bezighouden, maar die zijn verdeeld over allerlei vakgebieden. Daar kunnen wij focus in aanbrengen.’
Het gaat uiteraard ook om de centen. ‘We krijgen elk jaar iets minder geld van het ministerie. De landelijke trend is dat de overheid af wil van de “kleintjes”. De universiteit biedt meer financiële zekerheid. Er is ook een fonds opgericht voor Afrika-studies. Het bedrag is nog niet officieel bekend maar het gaat om een aanzienlijke som geld.’
Is iedereen blij? ‘Er zijn leden van de staf die het verstandiger vinden om klein en onafhankelijk te blijven. De meeste medewerkers vinden het wel belangrijk om een onderdeel van een groter geheel te worden.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Strijd tegen schurft

De GGD Hollands Midden (in Leiden) krijgt sinds twee jaar opvallend veel studenten met …

10 December 2015