Geen commentaar: Verzoeknummers

Silas.nl

Bart Braun

Weet u wat ik me afvraag? Of je nou hufteriger wordt van vleeseten, of niet. Nijmeegse psychologe Roos Vonk riep dat ooit, en blafte journalisten die daar vraagtekens bij stelden weg: het onderzoek daarnaar was namelijk gedaan door haar zorgvuldige en betrouwbare collega Diederik Stapel. Oeps.

Vonk ging door het stof, maar ondertussen is dat onderzoek nooit meer uitgevoerd. Hopelijk verandert dat binnenkort, want ik heb de vraag ingediend bij de Nationale Wetenschapsagenda.

Een paar jaar terug interviewde ik een diabetes-onderzoeker die geld kreeg van een Amerikaanse stichting. Die liet de patiënten meepraten over wat ze wilden. Zij vroegen zich af of je suikerziekte kreeg van melk. Die onderzoeker vond dat een prutvraag: er was geen reden om zo’n verband te vermoeden. Maar die patiënten wilden het graag weten, en wie betaalt, bepaalt. (Voor wie het zich afvraagt: je krijgt geen diabetes van melk.)

Sinds dat interview hoopte ik op iets als een Nationale Wetenschapsagenda. Een apart potje geld waar mensen van buiten de wetenschap hun verzoeknummers in konden dienen. Wetenschappers die zich daar te goed voor voelen – vrijwel álle wetenschappers, als ik mijn social media mag geloven – kunnen gewoon hun eigen voorstellen indienen bij de gebruikelijke geldschieters.

Maar wat was echter de eerste wedervraag die ik kreeg toen ik met mijn hufterige-vleeseters-verzoek aankwam op wetenschapsagenda.nl? ‘Valt uw vraag in te passen in al bestaande programma’s als Horizon2020?’

Pardon? Zelfs als Henk en Ingrid die Europese subsidiepot zouden kennen, dan kunnen ze nog steeds niet met die vraag uit de voeten.

Bij het doorlezen van de 11656 ingediende vragen wordt al gauw duidelijk dat Henk en Ingrid er niet zo gek veel mee te maken hebben gehad. Subsidieverstrekker NWO en de universiteiten riepen wetenschappers op om toch vooral zelf ook vragen in te dienen. Dat is te zien:

‘Is IDH1 een target voor behandeling in gliomen?’

‘Hoe draagt Europees publieke opinieonderzoek bij aan de statistische en ideologische verbeelding van "het Europese volk", "de Ander" en Europa?’

Prima vragen, maar voor dit soort dingen hádden we al diverse subsidiepotjes en beurzenboeren. Het zou veel mooier zijn om plek te bieden aan die vragen die wel leven, maar waar wetenschappers zelf niet op zouden komen, zoals die melkvraag. Die zitten er nog steeds tussen, maar aangezien de vragen vanaf nu beoordeeld gaan worden door wetenschappers, valt te vrezen dat de Wetenschapsagenda uiteindelijk verzandt in een óf een hele nare wetenschappelijke circle jerk, óf een achterlijk omslachtige variant van NWO.

Als er ooit nog een keer zo’n wetenschapsagenda komt, heb ik alvast een vraag klaarliggen: hoe voorkomen we dat wetenschappers hun eigen feestje verpesten?

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Rubrieken

527....: Aardbeving

Geneeskundestudenten Chava Ramspek (22) en Vera Asscher (21) waren in Nepal tijdens de …

English page

My brain was torn

What happens when you hit a roadside bomb? A soldier-surgeon was awarded his doctoral …

No cheating

The university is clamping down harder on cheating by introducing black lists …