SP: 'Kies universiteitsbestuur'

18 Maart 2015

De SP bereidt een wetsvoorstel voor waarmee studenten en docenten rechtstreeks hun universiteitsbestuurders mogen kiezen. Aanleiding zijn de protesten tegen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

‘Het bestuur van de UvA is hét voorbeeld van hoe het niet moet. De bestuursleden hebben alle binding verloren met studenten en personeel. Dat zie je ook aan hun arrogante optreden de afgelopen tijd’, zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk.
Hij denkt dat democratische verkiezingen de bestuurders zullen dwingen om zich meer aan te trekken van wat de mensen aan de universiteit vinden. ‘In Leuven hebben ze een rechtstreeks gekozen rector. Die geeft duidelijk aan dat hij telkens de studenten en docenten in het achterhoofd heeft als hij beleid maakt. In Nederland is de situatie volkomen schimmig. De minister benoemd een Raad van Toezicht, en de Raad van Toezicht benoemd het universiteitsbestuur. Daar komt geen democratie bij kijken.’
Daarnaast denkt hij dat gekozen bestuurders zich weer meer bezig zullen gaan houden met ‘onderzoek en onderwijs, in plaats van met vastgoeddeals en speculatie. Zie het ROC in Leiden, dat illustreert hoe een bestuur volkomen de bocht uit kan vliegen.’
Van Dijk benadrukt dat het wetsvoorstel niet alle problemen oplost. ‘Het rendementsdenken moet ook aangepakt worden, universiteiten moeten decentraliseren en de medezeggenschap moet worden versterkt.’
Deze week ontvangen leden van medezeggenschapsorganen in het hoger onderwijs een enquête. Het Nijmeegse onderzoeksbureau ITS gaat onderzoeken of de raden tijdig geïnformeerd worden door bestuurders, or ze gerespecteerd worden, effect hebben en of de raden voldoende faciliteiten tot hun beschikking hebben. PM

Deel dit bericht: