Student beunt bij voor zo’n 380 bruto

13 Februari 2014

Vier op de vijf studenten in het hoger onderwijs heeft een bijbaantje waarvoor zij gemiddeld zo’n 440 euro bruto per maand ontvangen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De cijfers gelden voor het hbo en wo samen en gaan over 2012. 

Drie op de vier universitaire studenten bleken toen te werken, waarbij ze aan het bijbaantje gemiddeld 380 euro per maand overhielden. Er werken gemiddeld meer hbo’ers dan wo’ers. Een erg drukke week houden ze er niet aan over, de cijfers laten zien dat er onder studenten gemiddeld zo’n tien uur per week gewerkt wordt. Het aantal gewerkte uren per week loopt op naarmate de student ouder wordt.

De meeste studenten verdienen wat bij in de horeca, in 2012 waren dit er ongeveer 49.000. Daar achteraan kwamen de verkoopmedewerkers (ruim 15 procent), de supermarktmedewerkers (bijna 8 procent), de kassamedewerkers (ruim 5 procent) en als hekkensluiter de schoonmakers en keukenhulpen met iets meer dan 3 procent.

Het CBS heeft alleen gekeken naar studenten die recht hadden op een basisbeurs of een lening. Slechts een kwart van de studenten werkt onder een vast contract. Veel vaker gaat het om een flexibele baan met een 0-urencontract. EM

Deel dit bericht:

Nieuws