Tekening in Academiegebouw brokkelt af

31 Januari 2013

Het Academisch Historisch Museum en Studium Generale zamelen geld in voor de restauratie van de muurtekening in het academiegebouw.

De tekening, Gradus ad Parnassum, werd in 1865 gemaakt door toenmalig student Victor de Stuers. Het werk vertelt het verhaal van een student die, ondanks de verleidingen van het studentenbestaan, de eindstreep haalt en zo een stap dichter bij Parnassos, de berg der kennis, komt.
Die tekening heeft onderhoud nodig. ‘Mensen lopen erlangs, stoten tegen de muur aan’, legt Corrie van Maris van het museum uit. Ook zorgt het beklimmen van de eikenhouten trap voor druk op de muren, zodat er af en toe een stukje muur afbrokkelt. ‘Dat soort schade is in het verleden altijd gerestaureerd, en dat moet nu weer gebeuren.’
Het herstel zal naar schatting enkele duizenden euro’s gaan kosten. Het museum en Studium Generale hopen dat bedrag met de inzamelingsactie op te brengen.
‘Het klopt dat het academiegebouw een Rijksmonument is, maar dat betekent niet per se dat de universiteit ook wettelijk verplicht is die tekening te restaureren. Het zijn juist vrij onduidelijke kosten; het is niet duidelijk uit welk potje het geld precies moet komen. De universiteit heeft nooit “nee” gezegd tegen ons’, benadrukt Van Maris. ‘Het is ook begrijpelijk dat zoiets wordt uitgesteld in deze tijd van bezuinigingen. Het onderhoud is echter wel dringend nodig; je ziet dat er stukjes van de tekening af zijn. Dat zorgt ervoor dat mensen er ook slordiger mee omgaan. Die tekening is echt het gezicht van het gebouw, vandaar dat we proberen geld in te zamelen. Zou je het rekeningnummer, 115160 van de Stichting Historische Commissie, willen noemen in je stukje?’ BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Minister zat er flink naast

Dit jaar begonnen veel meer studenten aan een universitaire opleiding dan minister Van …

31 Januari 2013