Kritisch artikel Huizinga alsnog gepubliceerd

19 Oktober 2011

Een nooit eerder gepubliceerde tekst van Johan Huizinga wordt uitgegeven in het Millennium, een tijdschrift voor middeleeuwse studies. In 1933 werd het artikel, wegens kritiek op het Duitse antisemitisme, geweigerd.

De tekst werd geschreven in opdracht voor een boek over de Duitse wereldgeschiedenis en is bedoeld als hoofdstuk over de late middeleeuwen. Huizinga (1872-1945) is een van de bekendste Nederlandse historici. Met het boek Herfsttij der Middeleeuwen (1919) werd hij wereldberoemd. In 1915 werd hij hoogleraar algemene geschiedenis in Leiden. Van 1932 tot 1933 was hij ook rector magnificus.
Het hoofdstuk is nooit verschenen omdat Huizinga in dezelfde periode kritiek uitte op het antisemitisme. In zijn functie als rector van de Universiteit Leiden maakte hij bezwaar tegen de aanwezigheid van de Duitse wetenschapper J. von Leers bij een internationaal studentencongres, vanwege de antisemitische teksten die Von Leers publiceerde. Dit veroorzaakte de nodige beroering in Duitsland en daarom was de tekst van Huizinga niet meer welkom in het boek.
Redactiesecretaris van Millennium en universitair docent aan de Universiteit Utrecht, Rob Meens begrijpt niet waarom de tekst daarna nooit eerder is uitgegeven. ‘Het was bij biografen wel bekend dat de tekst in het archief in Leiden lag. Het is geen spectaculaire tekst, maar wel een hele mooie tekst, echt Huizinga.’
De publicatie van Huizinga’s tekst valt samen met het 25-jarig bestaan van het tijdschrift. Daarnaast wordt er op vrijdag 21 oktober in Leiden een congres georganiseerd over kopstukken uit de bestudering van de middeleeuwen. HB

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

19 Oktober 2011