Veel studenten hebben geen idee van studieschuld

5 Oktober 2011

Meer dan de helft van de studenten weet niet hoe hoog hun studieschuld is. Dat blijkt uit  een onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De organisatie informeerde naar het leengedrag van 3000 studenten.

Het bleek dat 60 procent van hen niet wist welke bedragen ze uit hebben staan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het gaat hier overigen wel om studenten die zich hebben aangemeld voor het studentenpanel van het ISO. Onduidelijk is of dit panel representatief is voor de gehele studentenpopulatie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat zeven procent van de studenten niet eens weet dat er rente over de lening moet worden betaald. Ook stelt 32 procent van de studenten geen financieel plan op voordat ze begonnen aan hun studie.

Het ISO vindt dat de overheid studenten beter op de risico’s van lenen moet wijzen. Op de site van DUO staat geen ‘Let op! Geld lenen kost geld’ banner. Dat zou volgens het ISO wel moeten

Onlangs meldde de organisatie al dat het aantal leningen de afgelopen jaren fors is gestegen. Tussen 2003 en 2009 nam het aantal lenende studenten met 40.000 toe. Ook het gemiddeld schuldbedrag steeg flink van 8.000 tot 12.500 euro.

Het ziet er naar uit dat de komende jaren dit cijfer nog scherper zal stijgen. Ook is het waarschijnlijk dat er in 2012 een sociaal leenstelsel voor de master wordt ingevoerd.

Deel dit bericht:

Nieuws

Geen geld voor sneller DUO

Bellers naar de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) stonden deze zomer lang in de wacht of …

5 Oktober 2011