Te verdienen: straatnaambordjes

Eind 2016 verving de gemeente de straatnaambordjes in de Leidse binnenstad. De Plaatselijke Kamer van Verenigingen mag de oude bordjes binnenkort uitdelen, in ruil voor een tegenprestatie.

Roosmarijn van de Velde van de PKvV, hoe is dat zo gekomen?
‘De gemeente is naar ons toegekomen met de vraag of wij iets met die bordjes wilden doen. We waren meteen superenthousiast. Straatnaambordjes zijn in studentenhuizen nogal gewild. Maar gewoon weggeven leek ons wat flauw. Het zou mooi zijn als studenten iets leuks doen voor hun stad, buurt of straat organiseren in ruil voor zo’n bordje.’

Hoe werkt het?
‘Wij posten straks elke week een paar borden op Facebook. Mensen kunnen elkaar dan taggen om elkaar erop te attenderen: ‘Hé, woon jij niet in die straat?” Deelnemers mogen vervolgens zelf kiezen wat ze doen. Bijvoorbeeld de hond van de buren uitlaten, of een buurtbarbecue. Je mag zelf weten hoe groots je het aanpakt. Stel, je hebt nog een hoop potten verf over… Het mag van alles zijn, maar wij beslissen telkens wie het bord krijgt.’

Zijn er ook dubbele borden?
‘Als het goed is wel, zeker van langere straten. Maar we hebben de borden nog niet in handen. Toevallige voorbijgangers hebben bij het vervangen ook wat borden meegekregen. We weten niet hoe vaak dat gebeurd is. In elk geval zijn honderden borden.’

Wanneer start de actie? 
‘Zodra de locatie om de borden te bewaren is geregeld. Daar is de gemeente nu mee bezig. We worden al volop gebeld en gemaild, maar als je Plaatselijke Kamer van Verenigingen Leiden op Facebook liket, zie je vanzelf wanneer we beginnen.

Op Facebook reageerden ook al Leidenaren, op zoek naar een bordje uit de straat van hun vader of oma. Mogen die ook meedoen?
‘In principe focussen we ons op studenten, maar we sluiten niemand uit hoor. We gaan het niet te moeilijk maken. ‘Of we zelf meedoen voor de Kaiserstraat (waar de PKvV zit, red.) ligt er een beetje aan hoeveel bordjes er beschikbaar zijn. We willen de studentenhuizen daar wel voorrang geven. Maar we zullen in ieder geval meedoen voor de straten van onze eigen huizen.’ MVW

Deel dit bericht:

Voorpagina

Dit raakt ons allemaal

Het plotselinge Amerikaanse inreisverbod brengt ook Leidse wetenschappers in verwarring. …

Achtergrond

Oertaal

Waar komt het Nederlands vandaan? Dat is de titel van de lezing waarmee universitair …

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

English page