Eindelijk een alcoholprotocol voor studieverenigingen

Bij borrels van studieverenigingen moet voortaan iemand aanwezig zijn met een diploma Bedrijfshulpverlening (BHV), als er alcohol wordt geschonken op universiteitsterrein. Dat staat in een nieuw genotsmiddelenprotocol.

Tweeëneenhalf jaar geleden, in aanloop naar de wettelijke verhoging van de minimumleeftijd per 1 januari 2014, drongen studenten van geesteswetenschappen al op aan op een helder alcoholprotocol. Ze vreesden dat een kleine studievereniging failliet zou kunnen gaan door een eventuele alcoholboete op andere locaties. ‘Die verantwoordelijkheid willen we regelen met het faculteitsbestuur’, verklaarde Ton Rovers, destijds voorzitter van wijsbegeertevereniging Symposion, in Mare. Eind maart stelde het college van bestuur dan eindelijk het Protocol ten behoeve van studieverenigingen inzake gebruik van genotsmiddelen vast. ‘Het is al ingegaan’, vertelt Jeroen ’t Hart, directeur Studenten- en Onderwijszaken van de universiteit.

Floris Schleicher, de huidige voorzitter van Symposion, bevestigt dat de studieverenigingen op de hoogte zijn. ‘Ja, nu moeten we BHV’ers gaan regelen’, zegt hij. ‘We zijn blij dat er nu een protocol is. Het is wel opvallend dat de verantwoordelijkheid uiteindelijk volledig bij de verenigingen ligt. Maar nu zijn er in elk geval regels, en als we daaraan voldoen, is de kans dat het misloopt minimaal.’

Dat denkt ’t Hart ook. ‘Wanneer studieverenigingen op kleine schaal, niet tegen betaling, alcohol schenken is dat bovendien vergelijkbaar met wanneer dat in familiekring gebeurt. Dan mag het. Je mag het alleen niet verkopen. Het is ingewikkelde juridische regelgeving en de kans op een boete is sowieso heel klein. Maar áls het gebeurt, ligt de verantwoordelijkheid bij degene die alcohol schenkt, en niet bij de universiteit.’

Andere regels uit het protocol gaan bijvoorbeeld over de groepsgrootte, de tijdstippen en de opslag. En er moet altijd toestemming zijn van het faculteitsbestuur. ‘Alleen het regelen van een BHV’er is nog wel een kleine zorg’, zegt Schleicher. ‘Het Studieverenigingen Overleg Platform (StOP) heeft zich al hard gemaakt voor het aanbieden van cursussen. Die komen er. Tot die tijd moeten we via de assessor regelen dat er een BHV’er van de universiteit aanwezig is, bijvoorbeeld de huismeester van het gebouw.’

In juni is de eerstvolgende Symposionborrel. ‘Wij hebben de huismeester alvast geclaimd.’

MVW

Lees ook:

Alcoholprotocol? Of gewoon verbod?

Het alcoholprobleem van de universiteit

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Tegen zijn kan niet

Last van keuzestress bij de verkiezingen? Niet nodig, want de verschillen tussen de …

Wetenschap

Een tuintje op Mars

Wie gewassen wil kweken op Mars heeft een probleem: de bodem is giftig. Een team van …

Studentenleven

Nieuws

Toch instemmingsrecht

De faculteitsraden krijgen toch instemmingsrecht op de hoofd­lijnen van de facultaire …

English page

Resistance is futile!

We are facing more and more rules that are embedded in our technology warns philosopher …