Column: Hindsight

Bij het ter perse gaan van dit blad was de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne nog niet bekend. Het nadeel daarvan is dat ik er dus geen idee van heb wat het is geworden – ik ben immers geen helderziende. Het grote voordeel is dat ik u kan vertellen wat ik er van vind, zonder dat u mij ervan kunt beschuldigen dat ik u mijn mening door de strot probeer te duwen, zodat u gaat stemmen wat ik wil dat u stemt. Dat hebben de afgelopen tijd immers al genoeg mensen geprobeerd.
Tenzij er een grote ramp gebeurd is waardoor het referendum is afgelast, weet u inmiddels welke van de drie mogelijke uitslagen het is geworden en of u uw zin gekregen heeft. Ik weet dit nog niet, maar heb wel voor elk scenario een zeer goed onderbouwde mening paraat. In de eerstvolgende alinea vier ik de winst van het voor-kamp, in die daarna betreur ik de winst van het tegen-kamp en in de daarop volgende alinea kunt u lezen wat ik ervan vind dat het referendum ongeldig is verklaard vanwege een te lage opkomst. Begin met lezen bij de alinea die aansluit bij uw stem of onthouding daarvan en lees vervolgens vooral ook de andere alinea’s zodat u begrijpt wat u fout heeft gedaan of had kunnen doen.
Voor: Gefeliciteerd! U heeft de juiste keuze gemaakt. In principe is meer samenwerking altijd beter dan minder samenwerking. Als je iets wilt veranderen in een land, zoals bijvoorbeeld de corruptie in Oekraïne, is de kans veel groter dat dit slaagt wanneer je betrekkingen aangaat met het land in kwestie. Het associatieverdrag is in dat opzicht een eerste stap in de goede richting.
Tegen: U wordt bedankt. U heeft u mee laten slepen door het populisme van eigen-volk-eerst-denkers als Thierry Baudet. Hoe dom u bent moge blijken uit het feit dat u het eens bent met een man die ik eens heb horen zeggen dat hij ‘niet baffen’ het summum vindt van boffen. De natiestaat is een illusie en een slecht idee, helemaal voor een land als Nederland. We hebben als klein land nu eenmaal andere landen nodig om ons welvaartsniveau in stand te kunnen houden.
Niet gestemd: Gecondoleerd. Door niet te stemmen heeft u bijgedragen aan het ongeldig verklaren van het referendum. Alle campagnes hebben u niet naar het stembureau weten te lokken. Ongeacht of er een ongeldige meerderheid voor of tegen was, heeft u bijgedragen aan de dood van de democratie of het referendum. Democratie/referenda interesseren u blijkbaar niet. In het eerste geval is het misschien tijd om te gaan experimenteren met een regering die gekozen wordt door middel van een loterij onder alle Nederlanders van boven de achttien. In het laatste geval kunnen de Tweede Kamerleden gewoon doorgaan met het besturen van het land voor een periode van vier jaar. Daar zijn ze immers voor gekozen.

Door Tim Meijer

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Nieuws

Waar is Sex-shop Harry?

Stilleven met vruchten , maar ook Sex-shop Harry en Rood en negers : het zijn titels van …

Rubrieken

English page