Ik heb het zwaar onderschat

Het eerste jaar van de rest van je leven

Ruim vijfduizend eerstejaars­studenten mocht de Universiteit Leiden dit collegejaar verwel­komen. Mare volgt drie nieuw­komers, bij hun zoektocht naar de perfecte studieplek, toekomstplannen en een kamer, of toch nog maar niet. (Aflevering 1 staat hier)

Alles is behoorlijk duur

Wie: Dominique Troost (18)
Uit: Rotterdam
Studie: international bachelor in psychology

‘Ik had gehoord dat er veel uitval zou zijn na kerst, maar daar heb ik nog niks van gemerkt’, zegt Dominique Troost. De collegezalen van de internationale bachelor psychologie zitten aan de vooravond van de volgende tentamenperiode nog steeds vol studenten, uit 32 verschillende landen. ‘Ook best wat Nederlanders. De docenten zijn ook allemaal Nederlands. Twee professoren spreken haast vloeiend Engels. De rest is wel te volgen, in elk geval niet lachwekkend of zo. Maar ik geloof dat veel studenten bij deze opleiding een internationalere staf hadden verwacht.
‘De hoeveelheid lees- en leerwerk had ik vooraf zwaar onderschat. Maar je steekt er wel enorm veel van op.’ Concrete carrièreplannen heeft ze nog niet. ‘Ik vind juist alles leuk. Zelfs onderwerpen als hormonen en neurotransmitters, hoewel ik op de middelbare school geen biologie heb gehad. Er zijn alleen maar meer mogelijkheden bijgekomen.’
In de kerstvakantie heeft ze hard gestudeerd. ‘Na twee weken niets uitvoeren, zou ik spijt krijgen. Maar ik heb ook met vrienden afgesproken hoor.’ In de vorige tentamenperiode haalde ze nog hoge punten. ‘Héél hoge punten zelfs. Maar toen had je nog veel aan je middelbareschoolkennis over wiskunde A en statistiek. Nu gaan we meer de diepte in. En er is een tentamen met zo’n honderd multiplechoicevragen, waarbij je alleen tussen A en B kunt kiezen. Dat is pittiger dan je denkt, want je moet er héél veel goed hebben voor een zes.’
Troost hoort bij de eerste lichting studenten zonder basisbeurs, maar heeft dankzij een spaarpotje van haar opa en oma nog niets hoeven lenen. ‘Volgend collegejaar moet dat waarschijnlijk wel. Boeken, verzekeringen, alles is behoorlijk duur.’ Ze heeft dan ook nog geen plannen om op kamers te gaan. ‘Af en toe is er gezeur met de treinen, maar verder is het vanuit Rotterdam prima te doen.’
Ze is lid van de culturele gezelligheidsvereniging Prometheus, maar niet heel actief. ‘Met het Leids Ontzet heb ik er hutspot gegeten en we zijn een paar keer naar musea geweest. Vaak komt het net niet uit. De collegeperiodes lopen bij psychologie geloof ik anders dan op andere faculteiten. Daardoor wordt er bijvoorbeeld net voor een toetsweek een filmavond georganiseerd. Maar wat wel zo is: als je er bent, vindt iedereen dat leuk.’

Voor zover ik weet alles gehaald

Wie: Malte van Gevelt (19)
Uit: Bad Arolsen, Duitsland
Studie: bachelor international studies (BAIS) in Den Haag

‘Aan het begin van het collegejaar was ik erg positief’, zegt Malte van Gevelt. ‘Nu zou ik precies hetzelfde kunnen zeggen: bij het doornemen van de tentamenstof, constateerde ik dat ik absoluut tevreden ben met mijn studiekeuze.’ Hij belt nog vanuit Bad Arolsen. ‘In december, direct na de finals ben ik naar huis gegaan. Deze week kom ik weer terug. Voor zover ik weet hoef ik niets voor te bereiden voor het tweede semester, dus ik ben nu erg relaxed. In februari laat ik alles weer op me afkomen.’ Van twee tentamens moet hij de uitslag nog ontvangen. ‘Maar voor zover ik weet heb ik alles gehaald.’
In het begin was er niet voor alle eerstejaars een zitplaats bij grote hoorcolleges. ‘Van sommige studiegenoten weet ik dat ze gestopt zijn, maar dat zijn er niet veel. Toch werd het al snel gemakkelijker om plek te vinden, want niet iedereen bezoekt die colleges even trouw. Ik begreep trouwens dat er een nieuwe campus in aanbouw is, met genoeg ruimte voor alles en iedereen.’
Met een paar studievrienden zoekt hij een andere woning. ‘Het is nooit saai’, vertelt hij over het Haagse studentenhuis waar hij nu nog woont. ‘Zo’n groot huis is een fijne plek om je studietijd te beginnen. Maar huisfeestjes, terwijl ik colleges moet voorbereiden, zijn niet zo handig.’
Volgens zijn vader, oorspronkelijk uit Nederland, is zijn Nederlands het afgelopen halfjaar vooruit gegaan. ‘Ik kijk het NOS Journaal. Volgens mij is er nog behoorlijk wat verbetering mogelijk. Maar goed, ik heb nog tweeëneenhalf jaar te gaan in Den Haag.’
Hij is lid van studievereniging B.A.S.I.S. Ook overweegt hij zich nog met zijn fagot aan te melden bij Collegium Musicum. ‘Maar steeds naar Leiden is quite a journey. Op zich ben je er zo, maar als het niet nodig is, hoef ik er eigenlijk niet heen. Ik ben er een enkele keer geweest, op aanraden van onze tutoren. Maar eigenlijk kunnen we alle faciliteiten in Den Haag wel vinden. Daar is ook een balie van Plexus. Studeren doe ik het liefst in de Koninklijke Bibliotheek, de rustigste plek van Den Haag.
Ook fijn aan Den Haag is dat alles dichtbij is. De supermarkt, vrienden. Maar hier in Duitsland, tussen de bossen en velden, is het prettig bijkomen.’

Hopelijk gaat het goed

Wie: Tarik Osman (19)
Uit: Breukelen
Studie: internationale betrekkingen en organisaties (IBO) en kunstgeschiedenis

Na de interviewafspraak enkele keren uitgesteld te hebben, bleek Tarik Osman via diverse wegen en herhaalde pogingen helaas niet meer bereikbaar. Enkele weken voor de start van het collegejaar besloot hij zijn plan om rechten te studeren in Groningen om te gooien, en meldde hij zich aan voor internationale betrekkingen in Leiden. Pas toen de colleges begonnen waren, voegde hij daar nog kunstgeschiedenis aan toe. ‘Ik kon er nog gewoon mee beginnen, wat ik heel goed vind van de universiteit. Sinds vorige week maandag studeer ik dus ook kunstgeschiedenis. Ik heb alleen de eerste week gemist’, zei hij in september tegen Mare. Uiteindelijk zou hij de diplomatie in willen. We blijven benieuwd naar zijn ervaringen en zijn voortgang bij beide studies, en hopen dat het goed met hem gaat.

Uitval onder eerstejaars
Mocht Osman ook voor studiegenoten van de radar verdwenen zijn, dan is hij in elk geval niet de enige. De uitval, vooral van eerstejaars, is een aandachtspunt bij hogeronderwijsinstellingen. In studiejaar 2012/2013 switchte ruim een kwart van de eerstejaarsstudenten op Nederlandse universiteiten van opleiding. Dat zijn de meest recente cijfers, uit De staat van het onderwijs, het verslag van de Onderwijsinspectie van 2015.
Wie besluit te stoppen, kan dat het beste voor 1 februari aan DUO doorgeven. Het studenten-OV-recht en de tot dan toe ontvangen aanvullende beurs, worden dan eenmalig omgezet in een gift, mits je dit jaar niet nog eens studiefinanciering aanvraagt. Vergeet vooral het stopzetten van het reisproduct niet, want daarmee doorreizen na het beëindigen van je studie levert een flinke boete op.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Sjoelen for science

Voor studenten culturele antropologie uitvliegen naar Groenland of Kenia om onderzoek te …

Wetenschap

Lang leve Sjakie

Filmwetenschapper Peter Verstraten onderzocht humor in Nederlandse films. ‘Flodder …

Studentenleven

Nieuws

English page

A desperate business

Poor Ghanaian women are being encouraged to start their own businesses. “Those …