Frutti di Mare: Zeeslag, maar dan in de sloot

Foto: Taco van der Eb‘Oké, hoe komen we er nu weer uit?’

Door Veerle van der Gracht

Het is een slagveld. Sponzen vliegen door de lucht en kano’s botsen tegen elkaar. ‘Links voor je!’ wordt er geroepen. ‘Nee! Niet naar het publiek!’ Spellenvereniging het Duivelsei en kanovereniging Levitas speelden vrijdag het bekende spel Zeeslag, maar dan echt op het water.
‘Het wordt pas leuk als er mensen gaan omslaan’, lacht de voorzitter van Levitas, Joost Schrieks (21). De reddingsvesten gaan aan en de helmen op. ‘Als ik nu nog zink, dan weet ik het ook niet meer’, zegt Sanne Landman (21) aanvoerder van een van de Duivelsei-teams die zich voor het eerst in een kano wagen. ‘We kunnen ze beter met boot en al in het water leggen’, grapt een kanoër van Levitas die allang een paar rondjes heeft gevaren. ‘Maar ook wij zullen het moeilijk krijgen, want de spelers worden tijdens de wedstrijd geblinddoekt’, zegt Fabian Zitman (23). ‘Bij Zeeslag weet je namelijk niet waar de tegenpartij zijn boten heeft liggen’, legt spelbedenkster Sophia Hovius (20) uit. ‘Alleen de aanvoerder mag zien, want die moet aanwijzingen geven.’ De rest moet vervolgens de tegenpartij met sponzen proberen te raken. ‘Een voltreffer is tien punten waard, omvallen kost je tien punten en de kapitein is maar liefst honderd punten waard!’
Enthousiast peddelt een lid van Levitas vooruit, maar gooit helaas mis. De een na de ander vaart nu het veld uit, ondanks de vanaf de kant geschreeuwde aanmoedigingen. ‘Links - nee, andere links! Naar rechts, ja nu lig je in het veld!’ Ook het publiek houdt het niet droog. ‘Minpunten als je de scheidsrechter raakt’, roept Schrieks, die de punten bijhoudt.
‘Levitas is een synoniem voor chaos’, zegt Hovius, ‘maar dat houdt het wel leuk.’ ‘We wilden eerst een driekamp doen met Duivelsei en AEGEE-Leiden, maar dat is uiteindelijk een duel geworden’, vertelt Hovius. Duivelsei had al eerder een monopolierace georganiseerd, waarbij ze door heel Nederland met straatnaambordjes op de foto moesten. ‘Toen wij aan de beurt waren, wilden we hoe dan ook een spel op het water doen.’ Hovius wilde eerst een zeil gebruiken, maar toen dat niet lukte besloot ze iedereen te blinddoeken. ‘We hebben theedoeken aan de helmen vastgetaped.’
‘Oké, hoe komen we er nu weer uit?’ Een lid van Duivelsei probeert uit de kano te klimmen. Na twintig minuten is het spel gespeeld en het Duivelsei heeft met ruim tweehonderd punten voorsprong de eerste ronde gewonnen. Zitman: ‘Het is vooral een kwestie van honderd keer gooien en geluk hebben.’ ‘Ik heb voor niets reservekleding meegenomen’, zegt Landman. ‘Want niemand is omgevallen.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Rubrieken

527....: Aardbeving

Geneeskundestudenten Chava Ramspek (22) en Vera Asscher (21) waren in Nepal tijdens de …

English page

My brain was torn

What happens when you hit a roadside bomb? A soldier-surgeon was awarded his doctoral …

No cheating

The university is clamping down harder on cheating by introducing black lists …