Achtergrond
Benefiet voor slachtoffers Filipijnen
Studente culturele antropologie Sheryl Lynn Baas zet samen met de universiteit een hulpactie op touw voor de Filipijnse slachtoffers van de tyfoon Haiyan.
Sybren Eppinga
donderdag 14 november 2013

‘In het weekend heb ik tranen met tuiten gehuild’, zegt Sheryl Lynn Baas. De studente is voormalig Miss Nederland 2006 en Miss Globe 2013 en heeft een Filipijnse moeder en een Nederlandse vader. Een groot deel van haar familie woont in het rampgebied.

Haiyan is een van de krachtigste orkanen ooit gemeten. Met windsnelheden van boven de 300 kilometer per uur raasde de storm zaterdag over het eiland Leyte.

De stad Tacloban met een kwart miljoen inwoners is zwaar getroffen. Volgens de Filipijnse president Benigno Aquino ligt het dodental in de buurt van 2.000 à 2.500.

Het Filipijnse noodhulpagentschap meldt dat de meeste van de slachtoffers uit de provincies Leyte en Samar komen, waar grote golven de steden en dorpen overspoelden. 600.000 mensen raakten dakloos. Minstens 3.665 mensen raakten gewond.

Baas: ‘Je gaat af op televisiebeelden, want voor de rest is er radiostilte. Maandag kreeg ik het verlossende bericht van mijn oom: "We zijn gespaard."’

Vorige week donderdag stuurde haar vader een bericht dat er een storm richting de Filipijnen aan zat te komen, zegt Baas.

‘Dat was schrikken. Vrijdag hebben wij contact gezocht met de familie. Het was toen al stevig aan het stormen. Zij zeiden dat ze zich schrap zouden zetten’. Haar neef probeert sinds de ramp contact te houden met de familie.

Baas: ‘Maar er is nog steeds geen elektriciteit. Dus dat blijft afwachten.’

In samenwerking met de Universiteit Leiden wil zij een benefietavond organiseren om geld in te zamelen voor het rampgebied.

Sheryl Lynn Baas bezoekt de Filipijnen al sinds haar derde en was er afgelopen zomer nog. Het land wordt vaker getroffen door een storm, zegt ze. ‘Leyte is niet vaak geraakt, maar dit is dan de zwaarste storm ooit.’

Ook voor haar studie bezocht ze haar tweede vaderland al enkele malen. Komende winter was ze al van plan om naar de Filipijnen af te reizen om een wintercourse te volgen over watermanagement. ‘Die vindt in januari plaats. Nu vertrek ik eerder om hulp te kunnen bieden aan de slachtoffers.’

Sinds 2007 heeft de studente een eigen stichting, de Sheryl Lynn Foundation, die zich inzet voor kinderen en educatie op de Filipijnen. ‘We gokken nu op het weekend van 21 of 22 december. We willen het goed en groots aanpakken.’ Over een maand is er meer duidelijk over de situatie in de Filipijnen en weet zij beter waar het geld naartoe kan. ‘Wij willen ook de afgelegen gebieden gaan helpen. Ook daar zijn mensen zwaar getroffen.’

De universiteit is bereid om haar te helpen met de actie. ‘Vanwege de langdurige samenwerking die wij met het land hebben, voelen wij ons toch heel direct betrokken bij de ramp’, zegt Gerard Persoon, hoogleraar antropologie. Zelf zit de universiteit in Luzon, het noordelijke deel van het land. Dat gedeelte is niet getroffen. ‘De plannen voor de benefietavond worden gemaakt’, zegt Persoon. ‘Mogelijk zullen er Filipijnse muzikanten optreden en zal er voorlichting worden gegeven over waar het geld van haar stichting belandt. De faculteit is volgens hem in ieder geval bereid om een ruimte beschikbaar te stellen.

Dinsdag zat Baas nog met minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking bij Pauw & Witteman om over de noodhulp te praten. Aanstaande maandag is er op de landelijke televisie en radio een actie voor Giro555. Ook daarvoor wil de studente zich inzetten. ‘Na de uitzending heb ik voorgesteld om als het nodig is te helpen om veel geld in te zamelen voor de noodhulp en eerste levensbehoeften.’