Op zoek naar je eigen Loesje

Door Harmke Berghuis

Oktober
Al twee vriendjes gehad
Maar nog steeds geen kamer gevonden
‘Die poster neem ik sowieso mee voor mijn huisgenoot,’ zegt Bart Welzenis (20), student politicologie. ‘Ze heeft de kamer pas een week, maar er zijn al twee mensen blijven slapen.’
‘Ja, neem vooral alle posters mee, en hang ze op in de universiteit,’ zegt Kaat. Zij leidt vandaag de workshop over Loesje teksten schrijven. Haar achternaam noemt ze niet. ‘Ik ben gewoon Kaat, van Loesje’, zegt ze met een Vlaams accent. ‘Het is niet de bedoeling dat mensen ons gaan googlen.’
Het is de week van de diversiteit en Pares, het studentenplatform voor studenten met een functiebeperking, organiseert een Loesje-workshop. Zeven deelnemers zitten klaar. Studente Strafrecht Tabitha Mink zet chips en pepernoten op tafel. ‘Nu al pepernoten?’ vraag tWelzenis. ‘Die ga ik uit principe niet eten.’ Even later gaat hij toch overstag.
Eerst een kort voorstelrondje. ‘Noem je naam en studie, en vertel daarbij welk sprookjesfiguur je zou zijn.’ Kaat is zelf een kabouter. Een meisje met rood haar is de Kleine Zeemeermin. En een van de medewerkers aan het diversiteitproject noemt zich de Grote Boze Wolf.
Er volgen associatie-oefeningen. ‘Schrijf iets op waar je aan denkt bij keuken.’ De blaadjes worden doorgegeven en iedereen bedenkt een nieuw woord bij het bovenstaande. Zo is het mogelijk om van het woord ‘vuil kommetje’ uiteindelijk bij het woord ‘rood’ uit te komen.
En dan mogen de studenten zelf Loesjes gaan schrijven. Kaat heeft nog wel een paar tips. ‘Schrijf in de tegenwoordige tijd en in de ik-vorm, Loesje is tenslotte een tienermeisje. Ze is heel optimistisch, maar ook wel kritisch. Overdrijf en maak aansporingen.’
Maar eerst de onderwerpen. ‘Geldgebrek’, zegt iemand gelijk. Er wordt geknikt. ‘Als student hebben we altijd een tekort aan geld.’ ‘Zijn er problemen aan de universiteit die al langer spelen?’ vraagt Kaat. ‘Usis!’ klinkt het eensgezind. ‘Het werkt heel goed’, zegt natuurkundestudent Inge Leermakers (22). ‘Totdat zij iets voor je invoeren.’ De mogelijke fusie met Rotterdam en Delft blijkt ook Loesje-materiaal: Toen stond ik in de juiste collegezaal. In de verkeerde stad.
In doodse stilte broeden de studenten op de teksten. Alleen het gekraak van chips en pepernoten weerklinkt in de zaal. En af en toe het gegrinnik wanneer iemand weer een nieuw blaadje voor zijn neus krijgt. In zwarte pen geschreven staat er bijvoorbeeld: Het kind in de student. Volgende keer toch weer veilig doen. En naar aanleiding van het geldgebrek: Geld. Kan ik hier ook met studiepunten betalen?
Met een viltstift mogen de studenten aan het einde van de workshop de beste Loesjes omcirkelen, zoals bijvoorbeeld: Kamernood, dan maar een tentje voor de uni opgezet. Of: Hij houdt van me, hij houdt niet van me. Ach, aan het einde van de avond had hij toch niets meer aan.
Kaat neemt ze mee. Een aantal goeie zal wellicht op een poster verschijnen.

Zelf meeschrijven? www.loesje.nl

Deel dit bericht: