Columns & opinie
Zet babyboomers eens in een studentenhuis
Leiden kan wel wat wederzijds begrip gebruiken. Laat daarom de nimby's, huisjesmelkers en draaiorgelspelers eens tussen de studenten gaan wonen.
Anoushka Kloosterman
donderdag 14 november 2019
Illustratie Silas

Goed nieuws! Terwijl in Leiden buurtbewoners spontaan in tranen uitbarsten bij het idee naast studenten te moeten wonen, heeft Zwolle wél oog voor de heilzame kwaliteit van studentenhuizen. Daar is men namelijk een project gestart waarbij studenten samen gaan wonen met ex-gevangenen. Goed voor de herintegratie, is het idee.

Er is dus hoop. Als het in Leiden allemaal uit de klauwen loopt, zijn er tenminste plaatsen waar men wat minder focust op schurft en geluidsoverlast, en het wonen met studenten juist ziet als een nuttig middel om mensen op het rechte pad te houden.

Daarnaast: een slimme manier om over het woningtekort na te denken. Ondanks alle bouwplannen van de gemeente en de langere openingstijden van Camping Stochemhoeve, lijkt het er niet op dat het Leidse kamertekort binnenkort wordt opgelost. Nog lastiger als men blijkbaar niet in de buurt van studenten wil wonen – zoveel ruimte hebben we nou ook weer niet.

Tijd voor creatieve oplossingen. Behalve (ex-)criminelen, zijn er wel meer groepen die baat zouden hebben bij een periode intensieve studententherapie. Kan de stad alleen maar ten goede komen.

Zoals huisjesmelkers. Niet helemaal hetzelfde als ex-gedetineerden natuurlijk. Ze zijn namelijk (nog) nooit gestraft. Het is een plaag die moeilijk te beheersen blijkt, en floreert in tijden van crisis. Tijd voor een detox in een van hun eigen studentenhuizen. Die hebben ze al handig opgedeeld in piepkleine kamertjes, dus dat is zo geregeld.

'Vergeleken met meeuwen zijn studenten onschuldige engeltjes, nietwaar?'

Nimby’s. Hier had ook ‘babyboomer’ kunnen staan, maar let op: niet alle babyboomers horen bij de not in my backyard-lui, maar bijna alle nimby’s zijn wel babyboomers. Inmiddels uitgegroeid tot natuurlijke vijand van studenten, zijn deze betrokken bewoners erg begaan met de problemen van de stad. Zolang je de oplossing maar uit hun buurt houdt. Te herkennen aan verklaringen altijd om tien uur te slapen en om zeven uur op te staan, en een grote angst dat de komst van studentenhuizen de prijs van hun woningen zal aantasten – ook al is deze de afgelopen paar jaar met een kwart gestegen. Een tijdje samenwonen zal hen wellicht van deze waanzin genezen.

Draaiorgelspelers. Ze behoren tot het klassieke Leidse straatbeeld, maar druisen in tegen de natuurlijke behoefte van de student om op zaterdag uit te slapen. Aangezien beide groepen verschillende opvattingen hebben over op welke tijdstippen je geluidsoverlast mag veroorzaken, zijn hier genoeg mogelijkheden voor wat wederzijds begrip.

Of als de nood echt hoog is, de gezamenlijke vijand die alle Leienaren verenigt: de meeuw. Dief, herriemaker en rotzooitrapper in één. Waaraan niemand iets kan doen, want beschermd. Vergeleken met deze terroristen zijn studenten onschuldige engeltjes, nietwaar? Tijd om het goede voorbeeld te geven.
Iemand nog meer ideeën?