Wetenschap
Kogelvorsers
Onderzoekers van het NFI en de Unversiteit Leiden schoten wat pistolen af, en stuurden de kogels op naar CSI-mensen.
Bart Braun
donderdag 16 januari 2020

Als er geschoten is op een plaats delict, kan de politie een kogelonderzoek laten doen. Een forensisch onderzoeker vergelijkt dan bijvoorbeeld de gevonden kogels met kogels die nadien worden afgeschoten met het wapen van de verdachte. Elk wapen laat sporen achter op de kogels of hulzen, en zo kan de onderzoeker iets zeggen over de waarschijnlijkheid dat de gevonden kogels zijn afgeschoten met het onderzochte wapen.

In het vakblad Forensic Science International vergelijken forensische wetenschappers, waaronder de Leidse hoogleraar Charles Berger, de kogels van tweehonderd afgevuurde Glock 9mm-pistolen. Al die kogels werden vergeleken met speciale software, en een paar vergelijkingen werden ook opgestuurd naar 77 forensische experts van over de hele wereld. Komen deze twee kogels uit dezelfde loop of niet? En hoe zeker denkt u daarvan te zijn?

De menselijke onderzoekers kunnen zich gemiddeld nog meten met de computer: ze zijn ietsje slechter in het herkennen van kogels uit hetzelfde pistool, maar als er twee verschillende pistolen gebruikt waren, hadden zij dat beter door dan de software. ‘Gemiddeld’ is wel het kernwoord hier: er zaten ook onderzoekers tussen die bij meer dan tien procent van de kogels ten onrechte een ‘match’ aangaven. Geen geruststellende gedachte voor iemand die terecht staat.

Als je vergelijkt hoe goed de menselijke beoordelaars nou echt zijn en hoe betrouwbaar ze hun resultaten vinden, blijkt dat de meeste kogelvorsers zichzelf overschatten. Iets waar de beroepsgroep aan kan werken, suggereren de auteurs. Ze hopen dat verder onderzoek naar de sterke en zwakke punten van menselijke experts en computer-analyse ertoe kan leiden dat de twee aanpakken beter gecombineerd kunnen worden.