Nieuws
Volgens studenten doet de gemeente te weinig tegen seksueel geweld
Studenten zijn ontevreden met de reactie van het gemeentebestuur op de zedenincidenten die in het centrum plaatsvonden. Onder de naam Safe Leiden startten ze een petitie met eisen voor burgemeester, universiteit en politie.
Anoushka Kloosterman
donderdag 12 december 2019

Van de universiteit vragen de actievoerders onder andere om toegankelijke informatiekanalen op te zetten zodat alle studenten makkelijk bereikt kunnen worden.
Ze willen daarnaast dat docenten de kwestie in colleges aan de orde stellen, verbetering van psychologische hulp aan slachtoffers, en wekelijkse zelfverdedigingslessen. Daarnaast willen ze dat de universiteit een nachtelijke patrouille organiseert, ‘inclusief de optie om een nummer te bellen als u thuis moet worden gebracht of als u zich onveilig voelt’.

Van burgemeester Henri Lenferink willen ze dat er meer cameratoezicht komt in de stad, dat er iets wordt gedaan met de eerdere petitie om sleutelhangers met een alarm beschikbaar te stellen, en dat informatie ook in het Engels wordt verstrekt. Aan de politie vragen ze onder andere meer zichtbare aanwezigheid ‘van late avond tot vroege ochtend’, en burgers en studenten te informeren over protocollen rondom aangifte van seksuele misdrijven. De actiegroep wil 2000 handtekeningen verzamelen.

Er heerst veel onrust onder studenten sinds er in de afgelopen maand twee aanrandingen en een verkrachting plaatsvonden in de binnenstad. Studentenverenigingen waarschuwen sindsdien dat vrouwelijke leden niet alleen over straat moeten gaan.

Er is sinds vorige maand al verscherpt toezicht van de politie. De Universiteit Leiden plaatste op 5 december, een dag na de meest recente aanranding in de Doelensteeg, een persbericht: ‘De universiteit roept haar studenten op voorzichtig en waakzaam te zijn, en indien nodig direct aangifte te doen bij de politie.’

Burgemeester Lenferink verklaarde eerder dat ondanks de onrust, het aantal zedendelicten niet significant hoger ligt vergeleken met vorig jaar. In 2018 werden er 37 aanrandingen en 17 verkrachtingen gemeld. Dit jaar waren dit er respectievelijk 38 en 15.

Bij de meeste incidenten was de dader een bekende van het slachtoffer, verklaarde hij. In het centrum was er sprake van een kleine toename in aanrandingen: van 19 naar 22. Het aantal verkrachtingen, 4, bleef gelijk. Hij wil wel gaan onderzoeken hoe de aangiftebereidheid verbeterd kan worden.