Columns & opinie
Vergeet die warme trui en verbreek de banden met fossiele industrie
Als de universiteit een plaats wil zijn waar we het grootste probleem van onze tijd kunnen onderzoeken, moet ze de banden met de fossiele industrie verbreken, schrijft een groep Leidse wetenschappers.
Gastschrijver
woensdag 17 februari 2021

Op 5 februari nam de Universiteit Leiden deel aan warmetruiendag, een jaarlijks terugkerend evenement dat bewustwording over klimaatontwrichting stimuleert door de verwarming in universiteitsgebouwen lager te zetten en staf aan te moedigen zich warmer te kleden.

Het is lovenswaardig dat het universiteitsbestuur klimaatontwrichting serieus neemt, een zaak die centraal zou moeten staan binnen de wetenschappelijke gemeenschap in Nederland. We zouden echter graag zien dat de Universiteit Leiden verdere stappen onderneemt en haar institutionele banden verbreekt met bedrijven die veel CO₂ uitstoten of op andere wijze winst maken door het milieu te verwoesten.

Warmetruiendag stelt individuele actie als oplossing voor de klimaatcrisis voorop. Dit jaar vroeg rector magnificus Carel Stolker studenten en staf zelfs om thuis de verwarming lager te zetten. Dit verhult echter dat de klimaatcrisis alleen kan worden aangepakt door institutionele verandering.

Verwoesting

Tot op de dag van vandaag investeert ABP, het pensioenfonds van universiteitsmedewerkers en ambtenaren, zwaar in fossiele industrie, ondanks de belofte de ecologische voetafdruk voor 2025 drastisch te verminderen. Shell, één van ‘s werelds grootste oliemaatschappijen is ABP’s 70e grootste investering met 582 miljoen euro in aandelen.

Onlangs werd duidelijk dat ABP tevens geïnvesteerd heeft in JBS, Marfrig en Minerva, Braziliaanse vleesbedrijven die verantwoordelijk zijn voor de kap van regenwoud in het Amazonegebied voor intensieve veeteelt.

‘De strijd tegen klimaatontwrichting is geen individuele aangelegenheid zoals de warmetruiendag suggereert’

Hoewel de universiteit geen direct mandaat heeft over beleid van ABP, zou zij haar positie als belangrijke klant, zeker in samenwerking met de VSNU, kunnen en moeten inzetten om publiekelijk ABP’s medeplichtigheid aan de verwoesting van onze planeet te verwerpen.

in nevelen gehuld

En er zijn andere partners. De bankrekeningen van de universiteit staan bij de Rabobank, een belangrijke investeerder in schadelijke bio-industrie, wetenschappers van de Universiteit Leiden werken voor Shell, en verschillende universitaire initiatieven hebben donaties aangenomen van Saudi Aramco, het bedrijf dat bovenaan de rijtjes staat met de grootste CO₂-uitstoot. De aard en omvang van de donaties van, investeringen in, en samenwerkingen met schadelijke industrieën blijft echter in nevelen gehuld.

In plaats van oppervlakkige campagnes als warmetruiendag die suggereren dat de strijd tegen klimaatontwrichting een individuele aangelegenheid is, roepen wij, ondergetekenden, de universiteit op de boeken volledig te controleren op financiële banden met de fossiele industrie en andere bedrijven die het milieu schade toebrengen, en om die banden mee te nemen in de berekening van de eigen ecologische voetafdruk. Deze openheid van zaken moet worden opgevolgd door een snelle breuk met deze bedrijven en met druk op ABP om hetzelfde te doen.

Als de Universiteit Leiden een plaats van wetenschap en ethiek wil zijn waar wetenschappers en studenten het grootste probleem van onze tijd en onze toekomst kunnen onderzoeken, dan moet zij openlijk institutionele verantwoordelijkheid nemen en als voorbeeld dienen voor de Nederlandse samenleving.


Christian HendersonJudith NaeffBram Ieven en Elisa da Vía zijn allen onderzoeker bij de faculteit Geesteswetenschappen

Ook tekenen? Dat kan hier