Nieuws
Tweede studie wordt goedkoper
De ministerraad heeft vorige week ingestemd met een plan om het maximumtarief voor een tweede studie aan te passen, op voorstel van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.
Susan Wichgers
donderdag 12 maart 2020
Foto Sebastiaan ter Burg (CC BY-SA 2.0)

Voor je eerste bachelor- en masterstudie betaal je het wettelijk collegegeld van iets meer dan 2000 euro. Een studie kost eigenlijk veel meer, maar de overheid legt daar een flink deel bij. Als je een tweede bachelor- of masterstudie wil doen, legt de overheid niks meer bij, en betaal je het instellingsgeld.

Instellingen mogen nu nog zelf bepalen hoe hoog dat bedrag is. Dat kan 10.000 euro zijn, voor een letterenstudie maar dure studies zoals geneeskunde kosten studenten al gauw 25.000 euro per jaar. En dan verschilt het dus ook nog per universiteit.

De minister wil daar een einde aan maken, door een maximum in te stellen op het bedrag dat een instelling mag vragen. Zo moet een tweede studie weer toegankelijker worden. Het plan is afgelopen week goedgekeurd door de ministerraad. Het moet hierna nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Hoe hoog het maximumtarief precies zal worden, verschilt straks nog steeds per studie. In ieder geval mogen onderwijsinstellingen niet meer vragen dan het wettelijk collegegeld en de overheidsbijdrage bij elkaar opgeteld.

Een studie geneeskunde blijft dus vrijwel zeker nog altijd duurder dan een studie Nederlands, omdat de overheid bij een geneeskundestudie meer geld bijlegt.