Studentenleven
‘Tussendoor ijsjes proeven bevordert het werkplezier’
Ariane de Jong (23, bestuurskunde) schept ijs bij een ijssalon. ‘Gisteren vroeg iemand om vier bolletjes, dat is op eigen risico.’
Emiel Beinema
donderdag 1 juni 2023
Foto Taco van der Eb

Hoe kom je terecht bij IJs van Matthijs?
‘Ik heb alle vakken van mijn master al gehaald, behalve mijn scriptie. Die stel ik uit naar volgend jaar, dus ik heb nu heel blok vier vrij. Ik had al een baantje als office manager in Leiderdorp, maar ik heb gemerkt dat ik liever meer geld verdien, dan minder uitgeef. Ik vind vakanties en terrasjes iets te leuk om mijn uitgaven te beperken, dus ben ik maar mijn inkomsten gaan vergroten.

‘Eerst wilde ik mijn master afronden, en een serieuze baan zoeken in de richting van mijn studie, bla bla bla. Maar toen bedacht ik me: ik heb nog mijn hele leven om serieuze dingen te doen, en ik heb altijd netjes mijn 60 studiepunten gehaald, dus ik neem nu wat vrije tijd.
‘Het leek me altijd al leuk om in een ijssalon te werken, dus zo kwam ik drie weken geleden hier terecht. Maandag en woensdag werk ik vast en soms extra in het weekend. Dat kan ik de hele zomer doen, als ik niet op vakantie ben.’

Is het zo leuk als je hoopte?
‘Ja. Mijn collega’s zijn superleuk. Ik sta hier vaak met andere studenten, dus dan kunnen we gezellig kletsen, ook over onze vakanties. Maar het leukste vind ik de schattige kindjes die helemaal blij zijn als ze een ijsje mogen halen en dan gaan lachen en zwaaien, of juist heel voorzichtig dichterbij komen, maar daarna toch heel vrolijk worden.

‘Er komen hier veel toeristen: veel Duitsers, ook wel Italianen en ik hoorde laatst iemand Pools spreken. Ik heb in mijn studie Duits gehad, dus ik vind het leuk om dat een beetje bij te houden. Toeristen proberen vaak Engels te praten, maar vooral de ouderen lukt dat niet altijd. Dan kan ik ze in hun eigen taal helpen.’

Moest je veel oefenen met ijs scheppen?
‘Als ik de hele dag heb gewerkt, voel ik dat wel in mijn pols. Ik wist niet dat verschillende soorten een andere structuur hebben. Sorbetijs is bijvoorbeeld heel zacht, dus daar ga je makkelijk doorheen. Dat moet je bij elkaar houden, anders stort het in. Bij hazelnoot- of chocoladeijs moet je juist kracht gebruiken. Het meeste zit daar ergens tussenin.

‘Stapelen is wel lastig. Gisteren vroeg iemand om vier bolletjes, dat is op eigen risico. Drie is een beetje mijn max. Ik heb ook wel eens iemand een hoorntje omgekeerd op een bakje gegeven, zodat ze toch nog die experience hadden. Zeker als je een paar bolletjes sorbet hebt, valt het anders gewoon op de grond.’

Wat is je favoriete smaak?
‘Mijn go-to is yoghurt-kers, maar deze week hadden we maracon-ijs, dat was heel lekker. Matthijs maakt elke week nieuwe specials en ik moet natuurlijk goed op de hoogte zijn van het product dat ik verkoop. Tussendoor wat ijsjes proeven helpt bij het werkplezier.

‘Meestal blijft het bij kleine beetjes proeven. Ik heb één keer niet geluncht voor ik hier kwam, dat was een rookie mistake. Toen heb ik mezelf misselijk gegeten aan de ijsjes. We hebben hier niks anders dan ijs en koffie, dus ik moest wel.’