Hoe kwam je op het idee om een maaltijdservice te beginnen?
‘Als ik dingen kookte en dat op Insta zette, reageerden mensen vaak met: “Ik wil dit proeven en zou ervoor betalen!” Ik dacht altijd dat ik iedereen lastigviel met foto’s van kip, maar toen die reacties maar bleven komen, ben ik in maart met @proefwerkleiden begonnen. Elk weekend kondig ik aan wat je voor de donderdag daarop kunt bestellen.
‘Bij ons thuis werd altijd al lekker gekookt. Sommige kinderen kregen vroeger een prakje met wortels, maar ik weet nog dat mijn moeder mij spaghetti met biefstuk gaf. Toen ik ging studeren en zelf moest gaan koken, realiseerde ik snel: ik heb het talent van mijn moeder.’
Wat maak je het liefst?
‘Momenteel vind ik Koreaans leuk. Dat is heel distinct: veel knoflook, veel spice. Ik maakte een tijdje vooral American-Chinese gerechten, dat zijn dingen zoals general tso’s chicken, beef and broccoli of chow mein. Ik zeg het eigenlijk altijd in het Engels. Als je goede ingrediënten hebt is het heel erg in your face: hoog, snel en heet.
‘Of Japans streetfood, I love it. Maar echt Japans, daar ga ik mijn vingers niet aan branden. Het is een hele exquisite keuken. Een chef daar moet een jaar lang alleen maar komkommer snijden, om het te leren.’
Ga je ook op culinaire ontdekkingsreis?
‘Nooit, maar ik ben opgegroeid in Overvecht, een probleemwijk in Utrecht. Daar wonen Marokkaanse, Surinaamse, Indonesische mensen. Ik stond altijd bij de moeders van vriendinnen in de keuken. Voor mijn gevoel ben ik dus wel op een soort food tour geweest. Maar toch: de drempel om bijvoorbeeld roti te maken blijft heel hoog. Ik ga niet eens pretenderen dat ik dat kan. Het zal altijd zijn: een wit meisje dat roti maakt.
‘Als ik in Den Haag of Amsterdam ben, dan ga ik naar Chinatown en zoek ik de lelijkste plekjes op om te kijken wat ze daar eten. Ik lees de menukaarten en recepten alsof het artikelen zijn.’
Heb je speciaal kookgerei?
‘Een paar essentials: een wok en een groot mes. Maar ik heb niet eens een oven. Ik ben zelf best een moeilijke eter. Ik ben lactose-intolerant en als ik zalm eet, doe ik dat echt met tegenzin. Ik lust zelfs geen rauwe bosui, terwijl ik het overal doorheen gooi.
‘Normaal kook ik één keer proef, maar voor de rest kook ik bijna nooit voor mezelf. Ik houd ervan om naar restaurantjes te gaan. Daar gaat ook al mijn winst naartoe, trouwens. Keeping the lifestyle up.’
Houd je er wel iets aan over?
‘Ik maak genoeg winst, maar niet superveel. Ik heb hiernaast nog twee baantjes, als receptioniste bij de wellness van het Hilton en als een soort dansbediening bij een culinaire theatershow in Amsterdam.
‘Mijn prijs is best laag: € 8,50. Ik ga naar vijf verschillende winkels en weet dat paprika’s bij de Zamzam goedkoper zijn, en courgettes bij de Lidl. Kip haal ik altijd bij een toko in Utrecht. Je ziet dat die beter is, een stuk geler dan de kip die je in Leiden koopt.’
Wat staat er vandaag op het menu?
‘Ik maak nu romige paddenstoelen udon noodles met shiitake, shimeji en koningsoesterzwammen, met holy basil popcorn chicken en gestoomde knoflook paksoi.
‘Ik ben niet helemaal stuck on asian inspired food, maar van alle markten thuis. In de winter maak ik ook meer home cooked granny meals, zoals stoofpotjes, met rundvlees en bier.’