Nieuws
Leidse studenten blijven in China
De dertien Leidse studenten die momenteel in China verblijven, worden vooralsnog niet terug naar Nederland gehaald.
Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 30 januari 2020
Bas van der Schot

Update 31-1: Change of plans, ze moeten wel terug. Het ministerie heeft het advies voor China inmiddels aangepast, en de universiteit gaat daarin mee. De studenten worden zsm teruggehaald, ook als dat de universiteit geld kost. Voor meer info zie hier.

 



Dat zegt universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke. Geen van de studenten verblijft in het afgesloten Wuhan.

De universiteit heeft wel contact met de studenten en staat hen bij ‘bij vragen en zorgen’. Ook hebben ze de opdracht gekregen ‘om de situatie in de gaten te houden’.

De universiteit volgt in haar beslissingen de adviezen van het RIVM en Buitenlandse Zaken. Volgens die adviezen mogen studenten en medewerkers in principe naar China vertrekken - met uitzondering van de provincie Hubei - maar wordt dat wel afgeraden.

Wie onlangs in de besmette provincie Hubei of elders in China is geweest, hoeft dat nergens te melden of zich te laten testen. Ondanks dat hoeven studenten en medewerkers die contact hebben met hun studiegenoten of collega’s uit China zich geen zorgen te maken, stelt de universiteit. ‘Wel onderstreept deze situatie het belang van de welkomstbriefings die we altijd aan inkomende studenten geven’, schrijft de universiteit in een Q&A. ‘Het is belangrijk dat zij weten waar zich te melden als zij ziek zijn. Er is nu geen aanleiding om mensen in quarantaine te plaatsen.’

‘Ik huilde toen Wuhan dichtging’

Student Dongxuan Chen (24) volgt momenteel in Leiden de master Statistical Science, en was deze maand nog op bezoek bij haar familie in Wuhan.

‘Mijn familie woont in Wuhan en ik heb ze opgezocht voordat het nieuws bekend was. Op 31 december vertelde mijn vader me dat een virus zich verspreidde rond de markt waar de meeste kramen vis verkopen, maar sommige kraampjes ook stiekem vlees van wilde dieren. Ik moest in principe binnenblijven, en als ik toch weg wilde in ieder geval de auto nemen in plaats van het openbaar vervoer. Wuhan heeft veel metrolijnen en tijdens de spits staan mensen heel dicht op elkaar. Op 3 januari ging ik terug naar Nederland voor een tentamen, daarmee heb ik veel mazzel gehad.

‘Vanwege Chinees Nieuwjaar (25 januari, red.) is januari een vakantietijd. Volgens de traditie komt de hele familie op die dagen samen, een beetje zoals Kerstmis hier. Dit jaar doet niemand dat. Mijn ouders konden zelfs niet op bezoek gaan bij mijn grootouders, die ook in Wuhan wonen.

Toen ik hoorde dat mijn stad was afgesloten, heb ik gehuild. De impact is groot, maar iedereen begrijpt het. Wuhan is een heel grote stad, met meer dan tien miljoen inwoners. Elk klein probleem, vermenigvuldigd met een grote populatie, wordt al snel een groot probleem. Ik videochat dagelijks met mijn ouders, ze maken het goed.’

Door Vera Arntzen