Cultuur
Professioneel leugenaar Oobah Butler komt naar Leiden
Hij heeft er een sport van gemaakt om zich door het leven te bluffen: professioneel leugenaar Oobah Butler is zaterdag de hoofdact, tijdens de Nacht van Ontdekkingen. UPDATE: Wegens de nieuwe coronamaatregelen is de Nacht van Ontdekkingen afgelast
Mark Reid
donderdag 11 november 2021

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen heeft de organisatie van de Nacht van Ontdekkingen vrijdag besloten het evenement af te gelasten. De organisatie noemt het laten doorgaan van de Nacht met de huidige besmettingscijfers 'onverantwoord en onverstandig.'

De Britse Oobah Butler is misschien wel ’s werelds meest succesvolle persoon. Hij slaagde erin om in korte tijd het hoogst gewaardeerde en meest exclusieve restaurant van Londen op te zetten. Tijdens de Paris Fashion Week lanceerde hij met groot succes een nieuwe kledinglijn Italiaans denim. Wat hij ook probeert, de hoogblonde Oobah lijkt alles te kunnen doen waar hij zijn zinnen op zet.

Er is alleen één probleem: Butler is naast mode-icoon en restaurateur ook ‘s werelds meest succesvolle bullshitter. Butler heeft er een sport van gemaakt om zich door het leven te bluffen. Zijn succesvolle restaurant is in werkelijkheid niet meer dan een tuinhuisje en een Tripadvisor-pagina met een paar goede recensies van vrienden en familie. Meer dan een paar kunstzinnige foto’s op van eten en een prepaid telefoon om reserveringen mee af te wijzen had Butler niet nodig om de hype rond ‘The Shed at Dulwich’ aan te wakkeren. In een paar maanden slaagde hij erin om zonder een enkel gerecht uit te serveren zijn tuinhuisje het beste restaurant van Londen te laten worden.

Hetzelfde trucje herhaalde Butler toen hij naar de Paris Fashion Week ging, vermomd als Georgio Peviani, Italiaans modeontwerper. In werkelijkheid is de kleding van Peviani geen haute couture, maar nep-Armani dat wat is opgekalefaterd voor een gehaaste fotoshoot. Toch wist Butler bij alle evenementen van het mode-evenement binnen te komen en dealtjes te sluiten met daadwerkelijke modebonzen. Het lijken doorzichtige leugens, maar veel heeft Butler niet nodig om iedereen in zijn plannetjes te laten geloven.

Begonnen als schrijver bij de Britse editie van Vice, stapte de nu negenentwintigjarige Butler al snel over naar het maken van video’s waarin hij op zoek gaat naar nieuwe manieren om mensen voor de gek te houden. Tijdens de Nacht van Ontdekkingen die zaterdag in de Hooglandse Kerk plaatsvindt komt Butler vertellen hoe hij het allemaal voor elkaar heeft gekregen.

Butler sprokkelde een groepje dubbelgangers bij elkaar dat voor hem het saaie interviewwerk kon doen

Voor zijn nieuwste project biedt hij een dubbelgangerservice aan voor mensen die ergens onderuit proberen te komen. Moet je naar een reünie van je middelbare school maar heb je geen zin om alle pestkoppen van vroeger tegen het lijf te lopen? Oobah regelt een plaatsvervanger voor je. En niet zomaar een dubbelganger, je tijdelijke alter ego is knapper en welbespraakter, kan goed gitaar kan spelen en durft zelfs tegen dat ene meisje uit je klas te zeggen dat je haar vroeger leuk vond.

Na het succes van zijn eerdere projecten was hij snel uitgekeken op de media-aandacht. In plaats van zelf op televisie te verschijnen sprokkelde Butler een groepje dubbelgangers bij elkaar dat voor hem het saaie interviewwerk kon doen. En met succes: de nep-Oobahs waren overal ter wereld op televisie te zien en maar weinig interviewers hadden het grapje door.

Met zijn gedurfde stunts laat Butler zien dat het enige wat je nodig hebt om ergens binnen te komen een flinke portie lef is en een verhaal dat half geloofwaardig is. En misschien een verknipte spijkerbroek van een Italiaans C-merk.
Zal hij zaterdag wel echt zelf op het podium staan?

Ethische hackers, digitale rechercheurs

Het programma van de Nacht van Ontdekkingen bestaat weer uit een mix van kunst, cultuur en wetenschap rond de thema’s Migratie en Digitale Zelf.

De Leidse hoogleraar Judi Mesman trapt af met een lezing over haar onderzoek naar de vooroordelen die ouders hun kinderen meegeven. De Amerikaanse journalist en schrijver Russell Shorto, bekend van het boek Nieuw-Amsterdam: de oorsprong van New York en Amsterdam, geeft een lezing geven over het goede en slechte in ons verleden en het belang van tolerantie.

Digitaal rechercheur Gina Doekhie komt vertellen over het speurwerk dat ze uitvoert en hoe we ons eigen online leven beter kunnen beveiligen tegen aanvallen. Of onze huidige maatregelen genoeg zijn wordt ter plaatse getest met een live demonstratie van een ethisch hacker.

De avond wordt afgesloten met een performance van de kinetische lichtsculpturen van sound designer Ricky van Broekhoven en muzikant Albert van Abbe. Hun kunstinstallatie bestaat uit een meterslange, flexibele, lichtgevende strik die vormen en patronen creëert in het donker.
Wegens corona vindt het hele evenement dit jaar plaats in de Hooglandse Kerk in plaats van verspreid over het centrum van de stad.

Nacht van Ontdekkingen, zaterdag 13 november vanaf 14:00, Hooglandse Kerk, €15 (studenten €7,50)