Nieuws
Studenten willen UFB aanpakken
Studentenpartij ONS stelt dat de universitaire reserves worden gespekt met winsten die het Universitair Facilitair Bedrijf (UFB) maakt met catering en het uitbaten van restaurants. De partij vindt het UFB te duur en wil de organisatie hervormen of het eten en drinken aan marktpartijen overlaten.
woensdag 11 oktober 2017

Door Vincent Bongers De andere partijen in de universiteitsraad zijn terughoudender en willen eerst de financiën en functioneren van het UFB eens goed tegen het licht houden, en geen overhaast oordeel vellen over de organisatie.

ONS stelde onlangs in een notitie voor om de prijzen van de universitaire kantines rigoureus om te gooien. Studenten moeten tegen kostprijs kunnen eten en drinken. Medewerkers en externe bezoekers betalen dan de marktconforme prijs. Maandag werd de notitie in de universiteitsraad besproken.

Joris Claessens van studentenpartij LVS en voorzitter van raadscommissie financiën en huisvesting: ‘We hebben gesproken met het UFB, onder meer met directeur Monique Teufer, en het blijkt dat de organisatie budgetneutraal werkt. Mochten bepaalde onderdelen van het UFB winst maken, dan wordt dat gebruikt om eventuele verliezen bij andere takken op te vangen. Zijn die verliezen er niet dan vloeit de winst naar de universitaire reserve.’

Volgens het bedrijf kunnen de prijzen alleen omlaag als het college van bestuur dat subsidieert. Claessens: ‘Meer geld van het college naar het UFB gaat ten koste van andere activiteiten, daar moeten we wel rekening mee houden.’

Alderik Oosthoek van ONS stelt een stevige aanpak van de organisatie voor: ‘Uit het gesprek kwam naar voren dat het UFB nooit in de min eindigt. Wij hebben de indruk dat er heel veel hoge vaste kosten zijn waar studenten en personeel fors voor betalen: Zij spekken de reserves van de universiteit, dat vind ik bizar.

‘Misschien zijn er grove maatregelen nodig. Moet het UFB niet helemaal hervormd worden? Of moeten de universitaire restaurants en de catering aan de markt worden overlaten? Met als gevolg dat door concurrentie de prijzen omlaag gaan.’

‘Dat zijn interessante ideeën, maar dan moeten we eerst alle cijfers van het UFB zien’, aldus Claessens. ‘Het is overigens ook zo dat als er een negatief resultaat is dat dat gedekt wordt met geld uit de universitaire reserve.’

Een blik op de universitaire begroting 2017-2020 leert dat het UFB voor dit jaar verwacht uit te komen op een positief exploitatieresultaat van twee ton. In 2015 realiseerde het bedrijf een plus van 554 duizend euro, vorig jaar ging het om anderhalve ton. Over twee weken vergadert de universiteitsraad met het college van bestuur, onder meer over de restaurants.

Overigens kwam uit het gesprek tussen de commissie en het UFB naar voren dat bij wijze van proef er ook in het Kamerlingh Onnesgebouw van Rechten ’s avonds weer warme maaltijden gaan worden geserveerd. Dat gebeurt nu alleen nog maar in het Lipsius. De proef gaat drie maanden duren.