Nieuws
Stroomstoring en ontruimingen na brand op Bio Science Park
In het ketelhuis naast het Huygensgebouw op het Bio Science Park is op dinsdagochtend brand uitgebroken. De brand leidde tot een grote stoomstoring in verschillende universiteitsgebouwen, waaronder het Gorlaeus en het USC. Inmiddels is het grootste deel van de schade hersteld.
Mark Reid
donderdag 25 mei 2023

De brand brak dinsdagmorgen uit in het ketelhuis aan de Wassenaarseweg, tussen het Huygensgebouw, het Gorlaeus en het pand van SRON. Daarbij zijn verschillende kabels beschadigd die cruciaal zijn voor de stroomvoorziening aan universiteitspanden op het Bio Science Park.

Al snel na het uitbreken van de brand zijn verschillende omliggende universiteitsgebouwen ontruimd. Medewerkers en studenten werden in de loop van de ochtend verteld dat de stroomstoring nog de rest van de dag aan zou houden en ze naar huis konden gaan. Tentamens in het USC werden die dag afgelast. Gebouwen op het Bio Science Park die niet van de universiteit zijn werden niet getroffen door de stroomstoring.

Kritieke apparaten, zoals datacenters en sommige lab-apparatuur konden ondanks de uitval blijven draaien op noodstroom uit aggregaten. Het Leids Universitair Medisch Centrum had alleen last van ‘een korte dip’ maar is verder niet geraakt door de problemen met het elektriciteitsnetwerk.

Op dinsdagmiddag gingen geruchten rond dat de getroffen gebouwen voor langere tijd niet toegankelijk zouden zijn, maar dat bleek niet waar. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn de meeste gebouwen weer aangesloten op een stroomvoorziening.

Het Gorleaus en Sylvius bleven woensdag nog wel de hele dag gesloten. Het Huygens/Oort was alleen open voor ochtendcolleges en verschillende practica zijn geannuleerd. De andere gebouwen op het Bio Science Park zijn weer gewoon open. Donderdag zijn ook het Sylvius en Gorlaeus weer toegankelijk voor medewerkers en studenten.