Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 9 mei 2019

Geen Eftelingmuziek meer

De Eftelingmuziek in de grofvuilopslag en fietsenkelder van de Pelikaanhof om zwervers te weren, heeft slechts een paar dagen succes gehad. ‘Zoals jullie gemerkt hebben is het weer ouderwets stil in de kelder. Een ‘’ongewenst persoon’’ vond de Eftelingmuziek zo irritant dat hij de box met grof geweld van de muur heeft getrokken. We werken aan een oplossing’, aldus de beheerders op Facebook. Het gebeurt regelmatig dat ‘ongewenste personen’ in de ondergrondse fietsenkelder van het studentencomplex aan de Pelikaanhof verblijven, vertelde studentbeheerder Sander Kisteman van het studentencomplex drie weken geleden aan Mare. Daar bevindt zich namelijk ook de grofvuilopslag, waar studenten hun afgedankte bedden, matrassen en banken naartoe brengen en waar zwervers vervolgens op gaan liggen. Om hen te weren, werd sindsdien van elf uur ‘s avonds tot zes uur ‘s ochtends Carnaval Festival gedraaid. Maar nu is het dus weer stil in de fietsenkelder. ‘We zijn nu aan het proberen het snoer van de box te repareren’, vertelt Kisteman. ‘Hopelijk kan de muziek dan weer snel aan en wordt het weer een feestje in de kelder.’

Wiskundeprijs

Onderzoeker Peter Koymans won eind vorige maand de prijs voor de beste wiskunde-promovendus van Nederland. Die prijs bestaat uit een wisselbeker en een geldbedrag van duizend euro dat hij, uitzonderlijk voor wetenschappelijke prijzen, niet aan onderzoek uit hoeft te geven. Koymans doet onderzoek naar zogeheten Cohen-Lenstra-vermoedens, een onderdeel van de getaltheorie die in 1984 werd geformuleerd. Hij wist een aantal van die vermoedens te bewijzen.

Minder nadruk op citatiescores

Wetenschapskoepel KNAW en onderzoeksfinanciers NWO en ZonMw hebben de zogeheten San Francisco Declaration on Research Assesment, beter bekend als DORA, ondertekend. De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten had dat al eerder gedaan. Dat is een verklaring die oorspronkelijk werd opgezet door celbiologen, maar die een probleem aankaart dat binnen allerlei wetenschapsdisciplines speelt: citatiescores als de impactfactor van bladen en de h-index van onderzoekers wegen te zwaar mee in de beoordeling van wetenschappers. Door die verklaring te tekenen, beloof je als instituut of geldschieter vooral dat je niet naar die eenvoudige cijfertjes gaat kijken, maar dat je een afgewogen oordeel vormt op basis van het daadwerkelijke wetenschappelijke werk dat iemand heeft gedaan. Voor NWO en ZonMw is dat nu extra belangrijk, want hun aangekondigde Open Access-beleid maakt het voor onderzoekers lastig om te publiceren in bladen die goed zijn voor die citatie-cijfers. Concreet betekent dit dat de twee geldschieters dus niet meer naar je impactfactor en h-index gaan vragen als je een beurs van ze wilt, en dat ze hun beoordelaars gaan instrueren om naar je werk zelf te kijken in plaats van de bladen waar je in publiceerde.

Eén op vijf oud-studenten is wanbetaler

Van de oud-studenten met een studieschuld is een op de vijf wanbetaler, blijkt uit cijfers die NOS heeft opgevraagd. Wanbetaler wil zeggen: met een betalingsachterstand van meer dan 270 euro (voorheen was je dat al bij 50 euro). In 2015 was het aantal wanbetalers even hoog. Toenmalig onderwijsminister Bussemaker kondigde aan maatregelen te nemen, maar tevergeefs, zo blijkt nu. Met de oude definitie van ‘wanbetaler’ zou het aantal misschien zelfs gestegen zijn. DUO zegt in een reactie aan NOS dat er nog een lange weg te gaan is en er geen snelle oplossing bestaat.