Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 12 september 2019
Ehrenfesthuis

Ehrenfesthuis opgeknapt  

Het Ehrenfesthuis aan de Witte Rozenstraat krijgt een opknapbeurt. De huidige eigenaar wil het verkopen, en in aanloop daar naartoe laat hij herstelwerkzaamheden uitvoeren. Er zit een stok achter de deur: de gemeente Leiden wil al een tijdje dat het monumentale huis gerenoveerd wordt, en dreigde met een boete. Het huis is niet alleen oud en mooi, het is ook geweide grond. Het natuurkundigenechtpaar Paul Ehrenfest en Tatjana Afanasjeva woonde er; zij had het huis ontworpen. Het huis was een ontmoetingsplaats voor vrijwel alle grote natuurkundigen van die tijd: Einstein, Bohr, Heisenberg en vele andere grote namen hebben het bezocht.

Roeiers succesvol op WK

Twee Leidse studenten zijn in de prijzen gevallen bij het WK roeien in Linz. Ward van Zeijl (Asopos) behaalde in de categorie lichte mannen vier een bronzen medaille. Omdat deze categorie geen Olympisch onderdeel is, heeft dit team zich niet geplaatst voor de spelen. Stef Broenink (Njord) behaalde in de categorie skiff de vijfde plaats. Deze uitslag was niet genoeg voor een podiumplek, maar wel voor kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020.

UvA krijgt ombudsman

De UvA krijgt medio 2020 een ombudsman. Tot die tijd neemt de kwartiermaker de functie van interim-ombudsman op zich. Tot 2012 had de UvA al twee ombudsmannen, waarna het overging op een stelsel met vertrouwenspersonen, zoals hier in Leiden ook het geval is. Maar de discussie over het aanstellen van een ombudsfunctionaris werd weer aangewakkerd na het incident met een hoogleraar arbeidsrecht die op moest stappen vanwege seksueel overschrijdend gedrag. Het bestuur meldde toen dat er inderdaad een ombudsman ging komen, maar het wanneer en hoe was tot nu toe nog onduidelijk.

Schwarzschild-medaille

Ewine van Dishoeck, hoogleraar moleculaire astrofysica, krijgt een Karl Schwarzschild-medaille. De medaille wordt ieder jaar uitgereikt door het Duitse Astronomische Genootschap aan internationale astrofysici voor hun uitmuntende bijdragen aan de wetenschap. Van Dishoeck krijgt de medaille voor haar onderzoek naar het ontstaan van sterren en planeten. Volgende week wordt de medaille in Stuttgart uitgereikt, tijdens de bijeenkomst van het genootschap. Vorig jaar won de hoogleraar al de Kavli-prijs voor astrofysica.

Fukuokaprijs

Emeritus hoogleraar geschiedenis van Europese en Aziatische betrekkingen Leonard Blussé kreeg afgelopen week de Fukuokaprijs uitgereikt. Blussé was tot 2011 verbonden aan de Leidse universiteit. Eerder kreeg hij al een titel als Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn bijdrage aan het verbeteren van de relatie tussen Europa en Azië.

De Fukuokaprijs is bedoeld voor personen of instanties die een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van de Aziatische cultuur. Blussé kreeg de prijs voor het opzetten van een nieuwe discipline binnen geschiedenis: The Maritime History of early modern East and Southeast Asia.

Rectificatie

In Mare 1 van 5 september staat dat studenten van de faculteit Geesteswetenschappen op vrijdag 13 september collegevrij hebben, omdat er de avond ervoor een feestavond is ter gelegenheid van het 444-jarig bestaan van de universiteit. Deze informatie is overgenomen van de universitaire jaarkalender. In die jaarkalender staat het echter fout: die dag is helemaal niet collegevrij. Alle colleges tot 17 uur gaan op vrijdag 13 september gewoon door.