Nieuws
'Investeer miljoen in lokale journalistiek'
De gemeente Leiden zou een fonds van een miljoen euro moeten instellen om de lokale journalistiek te steunen, adviseren journalistiekdocenten van de Universiteit Leiden.
donderdag 4 mei 2017

Twee euro per Leidenaar, voor een periode van vier jaar, voor een onafhankelijk journalistiekfonds. Dat is wat docenten Jaap de Jong en Willem Koetsenruiter zouden willen zien. De Leidse gemeenteraad had om zo’n advies gevraagd, want een gedeelte van de raad maakt zich zorgen over verschraling van de Leidse journalistiek. Het Leidsch Dagblad verkeert in financiële problemen, en ook Mare heeft de afgelopen jaren flink aan menskracht ingeboet. Online initiatieven als Leidsch.nu en de plaatselijke versie van dichtbij.nl sneuvelden. Daardoor is er minder ruimte voor diepgang in de berichtgeving. Geen nieuws is slecht nieuws, en niet alleen vor journalisten.

Leidse media en onafhankelijke journalisten die daarmee samenwerken zouden bij dat fonds kunnen aankloppen met een voorstel. Als het iets met Leiden te maken heeft en ook daadwerkelijk interessant is voor de Leidenaren, maakt de aanvrager kans op een beurs.

Of het fonds er ook komt, en of het ook zo groot wordt als de docenten dat voor zich zien, is nog niet zeker. Eerst moet het voorstel nog langs de Leidse gemeenteraad. BB

Het rapport zelf staat online bij de buren van Sleutelstad.nl