Nieuws
'Goedkopere kroket voor student'
Studentenpartij ONS Leiden wil de prijzen van de universitaire kantines rigoureus omgooien. Studenten moeten op vertoon van collegekaart tegen kostprijs kunnen eten en drinken. Medewerkers en externe bezoekers betalen de volle mep.
donderdag 7 september 2017

De ONS-fractie in de universiteitsraad stelt in een notitie dat de restaurants van het universitair facilitair bedrijf (UFB) te duur zijn. Dat blijkt overigens ook uit universitaire enquêtes, schrijft de partij. ‘Met name de prijs-kwaliteitverhouding scoort altijd ronduit slecht.’

Tot 2002 werden de kantineprijzen middels subsidies gedrukt. Die subsidie is ‘terecht’ afgebouwd. ‘Geld voor onderzoek en onderwijs hoort niet een broodje kroket te bekostigen.’

Maar nu zijn de kantines net zo duur als commerciële aanbieders in de stad. De UFB zelf is geen commerciële partij maar hanteert wel marktconforme prijzen om de concurrentie aan te kunnen. De partij vindt winstmarges ongewenst.

In het stuk stelt ONS voor om twee prijsschalen in te voeren bij de restaurants en cafés. Studenten betalen op vertoon van hun collegekaart de kostendekkende prijs voor een cola of een broodje. Voor personeel en externe bezoekers wordt een marktconforme prijs gehanteerd.

De partij merkt op dat er al sprake is van een verschil in prijs voor de avondmaaltijd in het restaurant van Lipsiusgebouw. Met collegekaart betaal je daar volgens de universitaire website € 4,47 en zonder € 5,39.

Studenten zijn door het afschaffen van de basisbeurs al zwaar in hun portemonnee geraakt. Ook betalen zij steeds meer collegegeld en hebben zij te maken met hoge huurprijzen voor kamers. Om de kosten te drukken gaan ze dan maar niet naar de kantine. Het is van belang om deze faciliteiten toegankelijker te maken, schrijft de partij.

Volgens ONS is het economisch haalbaar om twee prijzen te hanteren. Er komt dan wel gemiddeld minder geld per product binnen. Maar de partij verwacht dat de afzet van producten flink zal stijgen als studenten minder gaan betalen. Met als gevolg efficiënter inkopen en produceren. Mocht dat niet voldoende opleveren, dan moeten de prijzen voor externen maar omhoog.

In de notitie staan nog meer voorstellen. Studentenorganisaties betalen teveel voor thee- en koffiecatering. Met als gevolg dat ze zelf inkopen doen. De plasticflesjes met water die door de catering worden geleverd, moeten overigens verdwijnen: ‘Serveer karaffen met kraanwater.’ Dat is ook nog eens goedkoper.

De partij wil verder dat er bij meer universitaire gebouwen een avondmaaltijd wordt aangeboden. En om verspilling van voedsel te verminderen stelt ONS voor om kortingsstickers te plakken op producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is verlopen. Weggooien is immers zonde. VB